Опадають яблука в липні: садівники розповіли, як врятувати врожай

Є кілька причин, через які яблуня (або груша) починає скидати плоди завчасно

Іноді в липні починають опадати яблука. Якщо у вас не яблуня-скороспілка (тобто, не ранній сорт), то це має насторожити. Потрібно знайти причину і зробити все, щоб врятувати врожай. Давайте розберемося, чому опадають яблука завчасно і що робити в цій ситуації.

Чому опадають недозрілі яблука?

Є кілька причин, через які яблуня (або груша) починає скидати плоди завчасно:

Брак вологи

Дерево позбувається листя і слабких зав'язей у сильну спеку. Це одна з причин того, чому обсипаються дрібні яблука. Ситуація із зав'язями не надто критична - плоди, що залишилися, просто будуть більшими, але якщо дерево втратить багато листя, то можна залишитися без врожаю.

Що робити: в посуху яблуню (грушу) потрібно поливати. Робити це краще ввечері, вода має бути теплою (холодна матиме зворотний ефект). Норма води - 10-15 відер.

Як правило, навесні яблуню і грушу поливають через 20 днів після цвітіння, влітку і восени - за 20 днів до збирання врожаю. Але якщо стоїть аномальна спека, то полити потрібно раніше і, можливо, не раз.

Атака плодожерки

Найчастіше на яблуню (грушу) нападає яблунева (або грушева) плодожерка. Їхня гусінь пробирається в яблуко і поїдає його зсередини - плід передчасно сохне і опадає. Одна плодожерка може погубити від 2 до 5 яблук, але плодожерка на яблуні живе, на жаль, не одна.

Що робити: навесні й восени потрібно очищати штамб дерева від кори - так можна позбутися комах, які в ній зимують. Ранньою весною дерева можна також обробити інсектицидами.

У сезон важливо збирати всю падалицю і знищувати, бо вона приваблює шкідників. Також садівники радять посадити поблизу яблуні (і груші) помідори - вони відлякують плодожерку.

Плодова гниль

Якщо плоди яблуні (груші) вкриваються бурими плямами, які потім збільшуються в розмірі та стають колами зі спорами грибів - це захворювання під назвою плодова гниль або моніліоз. З часом таке уражене яблуко (груша) опадає.

Що робити: після збору врожаю дерева потрібно обприскати розчином мідного купоросу (100 г на відро води (10 л).

Ранньою весною дерева обробляють з метою профілактики 3%-вою бордоською рідиною, а за 3-4 дні до цвітіння - 1%-вим розчином бордоської рідини.

Нестача поживних речовин

Іноді яблуня (або груша) скидати плоди починають через «голод» - дефіцит поживних речовин.

Чим підгодувати яблуню, щоб не падали яблука: кожні 3 роки потрібно вносити під дерево перепрілий(!) гній - 5 відер.

Радіо Трек: НОВИНИ

Радіо ТРЕК у Telegram · Twitter · Facebook.
Viber: 063-734-106-4

Анна Карпець

Відкрити плей-лист

Знайдено паспорт на прізвище Василюта

Знайдено паспорт Василюти Аріни Миколаївни 2006 р-н. Документ можна забрати у чергового на першому поверсі Міськвиконкому, що на вулиці Соборній, 12а 

Загублено документи Скібінський/Скібінська

Загублені документи, видані на ім'я та прізвище Микола Скібінський: студентський квиток, посвідчення водія, id картка. А також техпаспорт на мотоцикл, виданий на ім'я та прізвище Олена Скібінська.  

Знайдено автомобільні номера

  Знайдено автомобільні номера ВК1273НА , ВК7773ВК

Більше оголошень