Оце так БУМ! Чому «злетів» Facebook та решта інтернет-ресурсів

Через масштабний збій користувачі з усього світу майже одночасно втратили доступ до десятків соцмереж, сервісів та онлайн-платформ

Любителі мемів часу даремно не гаяли :)
Любителі мемів часу даремно не гаяли :)

У понеділок ввечері (близько 18:30 за київським часом) у соціальних мережах Facebook та Instagram і месенджерах WhatsApp та Facebook Messenger стався глобальний збій. Десятки мільйонів користувачів по всьому світу в одну секунду втратили доступ до них на понад 6 годин.

Труднощі з доступом спостерігалися, зокрема, в Україні, США, Великій Британії та країнах ЄС. Сайт Downdetector, який відстежує проблеми у роботі великих інтернет-ресурсів, за кілька годин отримав майже 11 млн скарг… і врешті-решт й сам «зліг» ????

Цей збій онлайн-платформа назвала найбільшим в історії Facebook.

Та насправді у 2008 році усе було ще масштабніше. Тоді через помилку соцмережу відключили майже на цілий день, через що постраждали близько 80 млн користувачів.

Усе погано – гірше, ніж можна було уявити

Під час глобального збою 4 жовтня співробітники компанії не могли потрапити у власні офіси, аби принаймні оцінити масштаби проблеми – за даними The New York Time, у цілому комплексі фіксували відмову системи безпеки, тож робочі перепустки просто не спрацьовували.

Зі смішного – через мережевий збій працівникам Facebook довелося замість корпоративного софта спілкуватися електронною поштою та СМС-ками ????

Варіант хакерської атаки у службі безпеки компанії відкинули відразу. За словами технічного директора корпорації Майка Шрепфера, проблеми виникли саме з мережею.

Що спровокувало глобальний збій Facebook?

Експерти сходяться на думці, що «обвал» спровокувала помилка конфігурації, яка могла стати результатом внутрішньої помилки – невдалого оновлення протоколу динамічної маршрутизації. Ймовірно, це сталося через непрофесійність співробітників компанії.

Тим часом за даними інженерів Facebook, збій виник після зміни налаштувань магістральних маршрутизаторів, які відповідають за координацію мережевого трафіку між дата-центрами компанії.  

Цей збій в мережевому трафіку спричинив каскадний вплив на спосіб зв'язку наших центрів обробки даних, що призвело до зупинки роботи наших служб, - так звучить офіційна їхня заява.

Тепер же, аби все виправити, компанії знадобиться фізичний доступ до всіх маршрутизаторів, які «злягли» – у всіх дата-центрах у кожній точці присутності Facebook. Тобто, по факту, потрібно відправити купу співробітників у різні куточки світу, що на тлі пандемії реалізувати доволі складно.

«Воскресіння із мертвих» Facebook

Понад 6 годин, протягом яких найбільша у світі соцмережа була «поза зоною», в Інтернеті її фактично не існувало. Робота Facebook почала потроху відновлюватися близько першої ночі, а нормально запрацював він лише під ранок.

Щойно все більш-менш запрацювало, засновник і власник Facebook Марк Цукерберг перепросив користувачів за масштабний збій:

Facebook, Instagram, WhatsApp і Messenger тепер знову в мережі. Просимо вибачення за сьогоднішній збій - я знаю, наскільки ви покладаєтеся на наші послуги, щоб залишатися на зв'язку з близькими вам людьми.

Через падіння акцій на тлі настільки масштабного збою компанія «просіла» майже на 5%, а сам Цукерберг збіднів на 6 млрд 600 млн доларів. Його статки знизилися до 121,6 млрд доларів, що опустило його на п’яте місце у рейтингу найбагатших людей світу (він був на третьому).

Усі звалили з Facebook і «завалили» інші ресурси

Через збій сервісів Facebook навантаження на інші платформи збільшилося в рази і вони також почали працювали з перебоями, а деякі – й зовсім не відповідали на запити.

Про проблеми заявили користувачі:

  • Telegram,
  • Twitter,
  • TikTok,
  • Viber,
  • Skype,
  • ВКонтакті,
  • YouTube,
  • Zoom,
  • Netflix,
  • G-mail,
  • Tinder,
  • Snapchat,
  • Outlook,
  • PlayStation,
  • Steam,
  • Amazon тощо.

Скарги надходили навіть на роботу пошуковика Google… ????

Наразі доступ повністю відновлений.

У найбільш виграшному положенні опинився Телеграм - за кілька годин там додалося понад 50 млн користувачів!
У найбільш виграшному положенні опинився Телеграм - за кілька годин там додалося понад 50 млн користувачів!

«Злиття даних користувачів» - було чи не було?

Того ж вечора у мережі з’явилася інформація, що хакери викрали персональні дані більш як половини користувачів Facebook, а це, на секундочку, понад 1,5 млрд акаунтів

Мовляв, їх відразу виставили на продаж на одному з хакерських форумів у даркнеті. За даними видання Privacy Affairs, це найбільший за обсягом «злив» даних користувачів Facebook в історії компанії, ЯКЩО ТАКИЙ БУВ.

Водночас у компанії запевняють: свідчень про те, що через інцидент стався витік персональних даних користувачів, немає. Це стосується як Facebook, так і Instagram та WhatsApp.

Радіо Трек: НОВИНИ

Радіо ТРЕК у Telegram · Twitter · Facebook.
Viber: 063-734-106-4

Редакція

Відкрити плей-лист

Загублені ключі

Загублено зв'язку ключів у чорній шкіряній ключниці. Прохання повернути за винагороду

На Князя Романа загублено чоловічий золотий ланцюжок

Сьогодні близько 9-ї години ранку на вулиці Князя Романа, 13, 6 під'їзд загублено чоловічий золотий ланцюжок з хрестиком. Прохання повернути за ВИНАГОРОДУ.

У Рівному згубився песик Арчі

Вчора зник йоркширський тер'єр сріблястого окрасу, Арчі. Собаку бачили в районі Політону, Автовокзалу Обласної лікарні.  Прохання повернути за винагороду.

Більше оголошень