Обережно, «благодійні» шахраї: як рівнянам не «клюнути» на вудку аферистів

Та як розпізнати фальшивих благодійників

Про це розповіла керівниця благодійного фонду «Скарбниця надії» Мар’яна Рева на своїй сторінці у  Facebook.

Молодики з благодійними скриньками в руках заполонили Рівне. Вони не тільки виманюють гроші, а й поводяться зухвало.

На фото Мар'яна Рева

Мар’яна Рева, яка днями зустрілася з такими «благодійниками», пише (текст подаємо без змін):

Дивляться прямо в очі, погляд не відводять. Явно проходили якийсь тренінг і навчені так працювати, бо з першого разу так не вийде ні в кого. Розмовляють дуже впевнено і нахабно, вивченими фразами.

 

Юридично хлопці дуже підковані, одразу починають говорити про Закон України «Про благодійність» і про те, що він дає їм право збирати кошти по всій території України.

 

Працюють в парі. Як тільки хлопчик зі скринькою побачив, що я не відступаю, розмова затягується (а люди відповідно проходять повз скриньку) одразу з`явився ще один хлопчик на вигляд років 18-19, який поклав гроші в скриньку і почав мені розповідати що він колись керував благодійним фондом, і тут все чесно, а я зводжу наклеп на добрих людей.

Вона пише, що обоє молодиків почали агресивно говорити, радили їй спочатку прочитати законодавство, а потім заважати їм допомагати дитині. 

Якщо раніше такі мавпочки клялись що вони волонтери й працюють безкоштовно, то зараз вони впевнено відправляють читати закон, де написано, що вони мають право використовувати до 20% коштів на зарплату.

 

Тільки хлопчики не хочуть читати інший пункт Закону, де чітко написано: пункт 6.5. «Зміна цілей та порядку використання благодійної пожертви можлива за згодою благодійника або його правонаступників, а також на підставі рішення суду чи в інших випадках, визначених законом або правочином благодійника».

 

Люди жертвують в скриньку гроші для конкретної дитини, хлопчики самі просять «Допоможіть хворій дитині». Тут не йде мова про зарплату. Вони не мають права брати з цільових пожертв для дитини ні копійки.

 

На зарплату можна брати 20% з коштів, які прийшли без призначення або ті кошти, де благодійник чітко написав «на адміністративні витрати».

Для того, аби не «клюнути» на вудку  шахраїв, Мар'яна Рева  пояснила, як з ними спілкуватися: 

 Пояснювати людям, що давати гроші невідомим хлопцями на вулиці – не дуже добра ідея.

 

 Вдовбувати в голову зухвалим мавпочкам, що Рівне не місце для їх заробітку. Чим довше ви будете затягувати з ними розмову, запитувати в них документи, питати чи справді вони читали весь Закон України «Про благодійну діяльність та благодійні організації» і чи зрозуміли що там написано, тим менше людей кине гроші в їхні скриньки.

 

Згадайте як в футболі гравці вміють гарно тягнути час. В кожного з нас часу мало, в цілого міста  – його багато. Не ставте собі за мету вивести їх на чисту воду чи щось їм довести.

 

Ваша мета – не дати їм заробити протягом тих 10 хвилин, які ви можете на них витратити.

Наші новини у ТelegramНомер у Viber: 063-73-4-106-4

Радіо Трек: НОВИНИ

Радіо ТРЕК у Telegram · Twitter · Facebook.
Viber: 063-734-106-4
Аліна Тис

Аліна Тис

Відкрити плей-лист

Загублені ключі

Загублено зв'язку ключів у чорній шкіряній ключниці. Прохання повернути за винагороду

На Князя Романа загублено чоловічий золотий ланцюжок

Сьогодні близько 9-ї години ранку на вулиці Князя Романа, 13, 6 під'їзд загублено чоловічий золотий ланцюжок з хрестиком. Прохання повернути за ВИНАГОРОДУ.

У Рівному згубився песик Арчі

Вчора зник йоркширський тер'єр сріблястого окрасу, Арчі. Собаку бачили в районі Політону, Автовокзалу Обласної лікарні.  Прохання повернути за винагороду.

Більше оголошень