Обережно! Нітрати замість корисних речовин знайшли у колодязній воді на Рівненщині

Тривале вживання забрудненої нітратами води є небезпечним

Кринична і джерельна вода не завжди є кришталево чистою.

Проблема якісного водозабезпечення завжди була і є актуальною, особливо для сільської місцевості, повідомляє лабораторний центр Рівненської області.

Особливо небезпечне нітратне забруднення, від якого страждають ґрунтові води по всій Україні, зокрема й на Рівненщині.

З кожним роком якість питної води у селах погіршується через забруднення поверхневих водоносних горизонтів стічними водами від вигрібних ям, надвірних туалетів, відсутність санітарно-захисних зон біля джерел водопостачання.

 

Якість води також погіршується через значне внесення поблизу органічних і мінеральних добрив.

Часто нітратне забруднення реєструють в старих населених пунктах, із щільною забудовою, в заплавних пониззях річок, поблизу ферм, гноєсховищ та торфовиськ.

За вмістом нітратів з індивідуальних колодязів, де проживають діти до 3 років, на Рівненщині дослідили 737 проб води. З них 210 – не відповідали стандартам питної води.

Високий вміст нітратів у колодязній воді зафіксували в Корецькому (44,3%), Млинівському (29,8%), Дубенському (24,6%), Зарічненському (24,6%) та Острозькому (21,4%) районах.                                                                                                   

Фахівці зауважують, що при тривалому вживанні забрудненої нітратами води розвивається хронічна нітратна інтоксикація, особливо у дітей до 3 років. Також чутливі люди похилого віку, хворі на анемію, захворювання дихальної, серцево-судинної, ендокринної систем.

Водно-нітратна метгемоглобінемія спричинена токсичною дією нітратів полягає у кисневому голодуванні тканин організму, що розвивається внаслідок порушення транспортування кисню кров’ю.

 

Симптоми хвороби у дітей проявляються у вигляді посиніння ділянок навколо рота, на руках і стопах, тому цю хворобу називають «блакитний синдром немовлят».

 

У дітей можуть бути значні блювання, діарея або слиноутворення. Гостре нітратне отруєння у немовлят  в 7-10% закінчується смертю. Також погана якість води є однією із причин розповсюдження  інфекційних хвороб. Серед них вірусний гепатит A, дизентерія, черевний тиф,  рота-, ентеровірусні інфекції.                                                                                                        

Що робити для запобігання захворюванням, пов’язаних із водним фактором та покращання якості питної води?  

  • Не вживати  для потреб харчування питну воду із колодязів, де вміст нітратів перевищує нормативні показники. Не використовувати таку воду для приготування сумішей в дитячому харчуванні. Кип’ятіння забрудненої нітратами води не зменшує, а збільшує її токсичність на 39-86%.                          
  • Якщо на вашій присадибній ділянці є джерела забруднення на відстані менше ніж 20 м від криниці, їх потрібно ліквідувати.
  • Обережно застосовувати на присадибних ділянках поблизу колодязів мінеральні та органічні добрива, пестициди.
  • Щорічно проводити випомпування, очищування і дезінфекцію води в криниці.
  • Після проведення очищування й дезінфекції води колодязя, в разі різних надзвичайних ситуацій (підтоплення талими чи дощовими водами, попадання  трупів  тварин, тощо) звертатись до акредитованих лабораторій для проведення досліджень води.

До слова, дослідження питної води з криниць, яку споживають діти до 3 років, проводять безплатно.

Радіо ТРЕК у Telegram. Viber: 063-734-106-4

Радіо Трек: НОВИНИ

Радіо ТРЕК у Telegram · Twitter · Facebook.
Viber: 063-734-106-4
Аліна Тис

Аліна Тис

Відкрити плей-лист

Загублені ключі

Загублено зв'язку ключів у чорній шкіряній ключниці. Прохання повернути за винагороду

На Князя Романа загублено чоловічий золотий ланцюжок

Сьогодні близько 9-ї години ранку на вулиці Князя Романа, 13, 6 під'їзд загублено чоловічий золотий ланцюжок з хрестиком. Прохання повернути за ВИНАГОРОДУ.

У Рівному згубився песик Арчі

Вчора зник йоркширський тер'єр сріблястого окрасу, Арчі. Собаку бачили в районі Політону, Автовокзалу Обласної лікарні.  Прохання повернути за винагороду.

Більше оголошень