Новий етап медреформи: які медзаклади отримають більше грошей

У тому числі й на Рівненщині

Лікарні Рівненщини готові на 80% до реформи вторинної ланки. Нагадаємо, що це спеціалізовані напрямки медпослуг. 

Нині всі медзаклади області реформовані в комунальні підприємства, ще триває процес оснащення медиків комп’ютерами та електронними цифровими підписами.

У Рівненській області автономізовано 100 % закладів вторинки. З них комп'ютеризовано – близько 64%. Зареєстровано в електронній системі охорони здоров’я (ЕСОЗ) та підключено до МІС - також 100 % спеціалізованих медичних закладів. КЕП - кваліфікований цифровий підпис отримали понад 63 % медичних працівників, які будуть залучені до виконання договору з НСЗУ., - говорить директорка Західного міжрегіонального департаменту НСЗУ Мар’яна Возниця.

Зміниться модель фінансування. Нацслужба здоров’я укладатиме з лікарнями контракти на окремі пакети послуг, яких всього є 27. На 2020 рік збільшене фінансування надаватимуть за 5 напрямками,  говорить директорка відділу комунікасій Служби здоров’я Тетяна Бойко:

Це лікування інсульту, лікування інфаркту, допомога при пологах, неонатальна допомога та ендоскопічні дослідження раннього виявлення онкологічних захворювань.

Заклад може укласти контракт як на 1, так і на усі 27 пакетів послуг. НСЗУ перевірить чи справді в закладі можуть надавати такі послуги та укладатиме контракт.

Трансформація системи відбувається в інтересах пацієнта. Саме пацієнт з його потребами та інтересами повинен бути в центрі системи охорони здоров’я. З 1 квітня у повному обсязі запрацює Програма медичних гарантій - перелік медичних послуг, які держава гарантує пацієнту безоплатно. Щоб скористатися цим переліком, пацієнт повинен зробити кілька простих кроків - укласти декларацію з лікарем первинки, отримувати направлення на наступні рівні допомоги, - говорить Тетяна Бойко.

Ці напрямки є найбільш важливими для українців – оскільки найбільша смертність в державі через серцево-судинні захворювання та рак. Також в НСЗУ наголошують, що важливо укласти декларацію з сімейним лікарем.

Оскільки лише так можна буде отримати електронне направлення до закладів вторинки та лікуватися безкоштовно. Без декларації за послуги медиків доведеться платити, окрім випадків, коли пацієнт потребує екстреної допомоги.

Наші новини у ТelegramНомер у Viber: 063-73-4-106-4

Радіо Трек: НОВИНИ

Радіо ТРЕК у Telegram · Twitter · Facebook.
Viber: 063-734-106-4

Редакція

Відкрити плей-лист

Загублені ключі

Загублено зв'язку ключів у чорній шкіряній ключниці. Прохання повернути за винагороду

На Князя Романа загублено чоловічий золотий ланцюжок

Сьогодні близько 9-ї години ранку на вулиці Князя Романа, 13, 6 під'їзд загублено чоловічий золотий ланцюжок з хрестиком. Прохання повернути за ВИНАГОРОДУ.

У Рівному згубився песик Арчі

Вчора зник йоркширський тер'єр сріблястого окрасу, Арчі. Собаку бачили в районі Політону, Автовокзалу Обласної лікарні.  Прохання повернути за винагороду.

Більше оголошень