Новий закон про мобілізацію: з якими обмеженнями вже скоро зіткнуться чоловіки за кордоном?

Стосується осіб чоловічої статі віком від 18 до 60 років 

Урядовий проєкт про мобілізацію пропонує  серед інших ухвалення таких змін до ст. 20 Закону «Про правовий режим воєнного стану», що стосуються військовозобов’язаних, які перетинають кордон або перебувають за межами країни:

  • У період дії воєнного стану громадяни України віком від 18 до 60 років, які перебувають на військовому обліку або зняті (виключені) з військового обліку, зобов’язані мати при собі військово-обліковий документ разом з документом, що посвідчує особу, та пред’являти їх за вимогою уповноваженого представника районного (міського) територіального центру комплектування та соціальної підтримки або поліцейського, а також представника Державної прикордонної служби України у прикордонній смузі, контрольованому прикордонному районі та на пунктах пропуску через державний кордон України.

 

  • Вчинення консульських дій у закордонних дипломатичних установах України в умовах воєнного стану за заявами громадян України чоловічої статі віком від 18 до 60 років, які є призовниками, військовозобов’язаними або резервістами, здійснюється за умови наявності у вказаних осіб військово-облікових документів.

 

Дійсність військово-облікових документів перевірятиметься консульською посадовою особою закордонної дипломатичної установи України у порядку встановленому Кабінетом Міністрів.

Винятки

Ці норми не будуть застосовуватися у разі:

  • оформлення посвідчення особи на повернення в Україну
  • вчинення консульських дій щодо дітей громадянина України, другий з батьків яких є іноземцем або особою без громадянства
  • вчинення нотаріальних дій з питань оформлення спадщини
  • вчинення дій за заявами громадян України, які перебувають під арештом, затримані чи позбавлені волі за кордоном

Ще одна важлива норма:

В умовах воєнного стану оформлення паспорта громадянина України та паспорта для виїзду за кордон громадянам чоловічої статі віком від 18 до 60 років, які є призовниками, військовозобов’язаними або резервістами, здійснюється за умови наявності у вказаних осіб військово-облікових документів.

Нагадаємо, до повноважень консульських установ за кордоном належать захист прав і майнових інтересів українських фізичних і юридичних осіб, які тимчасово або постійно проживають за межами України.

Зокрема, оформлення закордонного та внутрішнього паспортів, продовження строку дії закордонного паспорта, отримання готового паспорта, доставка паспорта, тимчасовий та постійний консульський облік.

А також низка нотаріальних питань: посвідчення довіреностей, заява-дозвіл на перетин кордону неповнолітнім, засвідчення відповідності оригіналам копій документів, засвідчення справжності підпису на заяві тощо. А також, реєстрація народження дитини, громадянства дитини, оформлення паспорту дитини.

Як бачимо, у разі ухвалення законопроєкту парламентарями, оформлення більшості цих документів представниками чоловічої статі буде неможливим без військово-облікових документів.

Джерело: LB.ua

 

Радіо Трек: НОВИНИ

Радіо ТРЕК у Telegram · Twitter · Facebook.
Viber: 063-734-106-4

Оксана Герасимчук

Відкрити плей-лист

Загублені ключі

Загублено зв'язку ключів у чорній шкіряній ключниці. Прохання повернути за винагороду

На Князя Романа загублено чоловічий золотий ланцюжок

Сьогодні близько 9-ї години ранку на вулиці Князя Романа, 13, 6 під'їзд загублено чоловічий золотий ланцюжок з хрестиком. Прохання повернути за ВИНАГОРОДУ.

У Рівному згубився песик Арчі

Вчора зник йоркширський тер'єр сріблястого окрасу, Арчі. Собаку бачили в районі Політону, Автовокзалу Обласної лікарні.  Прохання повернути за винагороду.

Більше оголошень