Новий рік у форматі воєнного часу: яким він буде у різних містах України?

Відомо, що частина міст відмовилась від встановлення ялинок та святкової ілюмінації

До Нового року лишається все менше часу. Зазвичай у цю пору на вулицях українських міст вже з’являється святкова ілюмінація і встановлюються усілякі новорічні локації, а в грудні починають відкривати ялинки.

Проте під час війни усе інакше...

Деякі регіони відмовляються від святкування Нового року і виступають проти того, щоб на їхніх головних вулицях з’являлися ялинки. Мовляв, зраз це зовсім недоречно.

 

Деякі ж роблять навпаки, вважаючи, що країна-агресор не повинна відбирати у нас ще й почуття хоч якогось свята.

Як в Україні збираються святкувати Новий рік 2023, розібралися Факти ICTV.

У Києві збиралися встановити новорічну ялинку, проте між жителями столиці розгорілася палка дискусія. Так, на сайті КМДА з’явилася петиція, в якій виступили проти встановлення новорічного дерева. Згодом з’явилася нова петиція, в якій навпаки - відзначалася важливість новорічної ялинки і проведення святкування.

Ялинка у Києві
Ялинка у Києві

Крім того, на території Київської області заборонили використовувати святкову ілюмінацію – гірлянди і світлові прикраси. Голова Київської ОВА Олексій Кулеба зазначив, що все це потрібно залишити на потім, адже ми чинимо опір ворогу, який здійснює енергетичний тероризм нашої країни.

У Чернігові наразі не планують організовувати традиційне новорічне містечко і проводити бодай якісь заходи до свята Нового року. Про це заявив очільник міського управління культури і туризму Олександр Шевчук.

Не буде святкового дерева і в Рівному. Мер міста Олександр Третяк повідомив, що провів опитування серед мешканців у Telegram-каналі і 56% виступили проти, адже встановлювати ялинку на майдані Незалежності, де прощаються з героями, зовсім недоречно.

Куплена торік головна рівненська ялинка. Фото "Рівне 1"
Куплена торік головна рівненська ялинка. Фото "Рівне 1"

У Кременчуці Полтавської області новорічні свята будуть у форматі воєнного часу, про що повідомив мер міста Віталій Малецький. Святкова ялинка буде, але витрачати гроші на прикраси не будуть, все залишиться з минулих років. Масових заходів там не очікується. Планують відкрити ковзанку на площі Перемоги, але за гроші бізнесмена, усе працюватиме від генераторів.

Мер міста Полтава Олександр Мамай не проти новорічної ялинки, яку планують встановити на площі біля театру ім. Гоголя. Однак остаточне рішення буде ухвалено після рішення Кабміну та результатів опитування городян.

В Івано-Франківську ялинка буде, але з дитячих малюнків, які символізують перемогу. Ілюмінації не буде, повідомив Руслан Марцінків.

Ялинка в Івано-Франківську
Ялинка в Івано-Франківську

У Чернівцях влада вирішила не встановлювати 18-метрову ялинку на Соборній площі. Можливо, за словами керівниці управління культури міськради Юлії Сафтенко, в парку Шевченка буде 7-метрове святкове дерево. Також плануються фотозони на площах Театральній та Філармонії.

Мер Дніпра Борис Філатов заявив, що ялинки цьогоріч у них не буде. Таке рішення було ухвалено через тих, хто проти цього, проте судячи з повідомлення політика, сам він хотів створити щось святкове.

– Всім городянам, кого їх же співгромадяни позбавили простих людських радощів, приношу свої вибачення. Дітей тільки шкода, – написав Філатов.

Також ми розповідали, чи планують на Рівненщині цьогоріч забороняти святкову ілюмінацію.

Радіо Трек: НОВИНИ

Радіо ТРЕК у Telegram · Twitter · Facebook.
Viber: 063-734-106-4

Редакція

Відкрити плей-лист

Загублені ключі

Загублено зв'язку ключів у чорній шкіряній ключниці. Прохання повернути за винагороду

На Князя Романа загублено чоловічий золотий ланцюжок

Сьогодні близько 9-ї години ранку на вулиці Князя Романа, 13, 6 під'їзд загублено чоловічий золотий ланцюжок з хрестиком. Прохання повернути за ВИНАГОРОДУ.

У Рівному згубився песик Арчі

Вчора зник йоркширський тер'єр сріблястого окрасу, Арчі. Собаку бачили в районі Політону, Автовокзалу Обласної лікарні.  Прохання повернути за винагороду.

Більше оголошень