Новий податок на солодку газовану воду: на скільки подорожчають напої?

Гроші з цього хочуть направити на охорону здоров'я та дитяче харчування в школах

У Верховній Раді зареєстрували 2 законопроєкти, в яких пропонують внести зміни до Податкового кодексу та запровадити акцизний податок на солодкі газовані напої. 

Зокрема, встановлять податок у розмірі 0,1 євро (близько 4 грн) на один літр солодких напоїв. Гроші хочуть спрямувати на охорону здоров'я та дитяче харчування в школах.

Про це повідомляє пресслужба Верховної Ради України.

Ключова мета законопроєктів - скоротити число українців, які регулярно вживають солодкі газовані напої. Оскільки це зменшить число хворих на діабет чи захворювань кишково-шлункового тракту.

Зараз законопроєкти перебувають на розгляді у профільному комітеті. За словами голови парламентського комітету з питань здоров'я нації Михайла Радуцького, даний податок є узгодженою позицією команди президента.

За його підрахунками - це принесло б додатково 6 млрд грн. Гроші пішли б на лікування захворювань та здорове харчування дітей у школах. Також посилається на досвід інших країн.

- Ми пропонуємо встановити акцизний збір у розмірі 0,1 євро на літр такого напою. Наприклад, у Бельгії він складає 0,53 євро, у Польщі - 0,19 євро.

 

Тобто, це мінімальний розмір акцизу. Це невеликі гроші, якщо брати за одну пляшку, але колосальна сума для бюджету НСЗУ та реформи здорового шкільного харчування, - додав він.

Михайло Радуцький також наголосив, що деякі із виробників солодких газованих напоїв продовжують продавати продукцію в країні-агресорі та сплачувати податки, на які фінансується війна в Україні. Він додав, що під час війни компанія мала давно визначитися, чи вона на боці України та всього цивілізованого світу, чи ні.

Заслухали також думку представників виробників солодких газованих напоїв. Вони виступають проти й вважають таке рішення поспішним, адже через війну суттєво скоротилися обсяги виробництва. Так, 2022 року ринок безалкогольних напоїв впав на 40%, а продукція додала в ціні 41%.

Також вважають, що це збереже корупційні ризики під час перевірки інспекторами вмісту цукру в напої та переконані, що подібні податки у світі не здатні скоротити кількість хворих, зокрема на діабет.

Радіо Трек: НОВИНИ

Радіо ТРЕК у Telegram · Twitter · Facebook.
Viber: 063-734-106-4

Анна Карпець

Відкрити плей-лист

Загублені ключі

Загублено зв'язку ключів у чорній шкіряній ключниці. Прохання повернути за винагороду

На Князя Романа загублено чоловічий золотий ланцюжок

Сьогодні близько 9-ї години ранку на вулиці Князя Романа, 13, 6 під'їзд загублено чоловічий золотий ланцюжок з хрестиком. Прохання повернути за ВИНАГОРОДУ.

У Рівному згубився песик Арчі

Вчора зник йоркширський тер'єр сріблястого окрасу, Арчі. Собаку бачили в районі Політону, Автовокзалу Обласної лікарні.  Прохання повернути за винагороду.

Більше оголошень