Ніякого спорту і низькокалорійних дієт: мандрівник Ден Бюттнер зібрав секрети довгожителів, які дожили до 100 років

Секрети довголіття

Американський мандрівник Ден Бюттнер побував у десятках країн впродовж 20 років. Під час своїх мандрівок він зустрів багато довгожителів і спробував розкрити їхній секрет. Зокрема, він зібрав інформацію про життя людей у блакитних зонах.

Як відомо, блакитними зонами називають регіони світу, в яких набагато вища частка людей, які живуть значно довше за середньостатистичний термін.

Ден Бюттнер поспілкувався з майже 300 людьми віком від 100 років, які жили в Японії,  Сардинії, Італії, Нікойї, Коста-Ріці; Ікарії, Греції та Лома Лінді та Каліфорнії. За результатами їхніх розповідей мандрівник сформував 9 серкретів довгожителів.

Помірне фізичне навантаження

Довгожителі у світі  багато і природно рухаються. Вони не біжать марафони, не качаються, не відвідують спортзали. Натомість вони живуть у такому середовищі й так, що це постійно спонукає їх рухатися. Вони пораються біля дому, вирощують сади без механічних пристосувань для роботи в домі та на подвір’ї. Вони не їздять на роботу, до друга чи до церкви, а йдуть пішки. 

 

Мета, яка надихає жити

Жителів всіх блакитних зон об'єднує те, що вони мають мету свого життя, а не просто банально ходять на роботу. Жителі Окінави в Японії називають це «ікігай», а мешканці Нікоя в Коста-Ріці — «plan de vida», що перекладається як «чому я прокидаюся вранці». Як підтверджують дослідження, знання своєї мети може збільшити тривалість вашого життя до 7 років.

Не піддавайтеся стресу

Час від часу навіть люди в блакитних зонах відчувають стрес, який може призвести до  запалення та викликати найрізноманітніші  захворювання, пов'язані з віком. Щоб боротися зі стресом, вони вдаються до звичайної рутини – прибирання, заняття хобі, відпочинок на самоті або зустріч з друзями, молитва тощо.

Правило 80%

Потрібно припинити їсти тоді, коли шлунок заповнений на 80%. Це так зване «Хара хачі бу» —  конфуціанська мантра жителів Окінави, яку вони вже понад 2500 років  вимовляють перед їжею. Цей вислів нагадує людям про необхідність вчасно зупинитися. Дуже часто довгожителі їдять один раз в день – близько обіду.

Проста їжа

Рослинна дієта – головне, що об’єднує усіх довгожителів блакитних зон. Продукти, які переважно їдять довгожителі — це квасоля, соя та сочевиця, водночас м’ясо їдять у середньому лише п’ять разів на місяць маленькими порціями. 

Пити алкоголь можна, але в міру

Люди в блакитних зонах вживають неміцний алкоголь регулярно, але в помірних дозах. Хитрість полягає в тому, щоб випивати один-два келихи на день з друзями та/або під час їжі, а не 14 склянок зараз у суботу.

Належати до релігії

258 довгожителів із 263 столітніх людей, з якими спілкувався Ден Бюттнер, належали до релігійних спільнот. Як показують дослідження, відвідування релігійних служб вихідними  може збільшити очікувану тривалість життя на  4-14 років.

Бути в колі однодумців – «знайди потрібне плем’я»

Люди, які довго живуть, згідно з опитуванням мандрівника, обирають однодумців, які підтримують здорову поведінку. Куріння, ожиріння, і навіть самотність – заразні.

Сім'я – на першому місці

Довгожителі проживають сім'ями. Зазвичай вони мали одного партнера протягом всього життя, прожили своє життя з батьками, бабусями та дідусями поруч або вдома, піклувалися про дітей. 

За словами Дена Бюттнера, дотримання цих правил не гарантує, що ви доживете до 100 років, але у вас буде чудовий шанс додати у своє життя більше щасливих років.

Джерело: tsn

Радіо Трек: НОВИНИ

Радіо ТРЕК у Telegram · Twitter · Facebook.
Viber: 063-734-106-4
Юлія Вознюк

Юлія Вознюк

Відкрити плей-лист

Загублені ключі

Загублено зв'язку ключів у чорній шкіряній ключниці. Прохання повернути за винагороду

На Князя Романа загублено чоловічий золотий ланцюжок

Сьогодні близько 9-ї години ранку на вулиці Князя Романа, 13, 6 під'їзд загублено чоловічий золотий ланцюжок з хрестиком. Прохання повернути за ВИНАГОРОДУ.

У Рівному згубився песик Арчі

Вчора зник йоркширський тер'єр сріблястого окрасу, Арчі. Собаку бачили в районі Політону, Автовокзалу Обласної лікарні.  Прохання повернути за винагороду.

Більше оголошень