Ніякий не Харків: яке насправді місто було першою столицею України?

Відповідь здивує багатьох

Ще з радянських часів в підручниках з історії зазначалось, що перша столиця України - це місто Харків. Однак сучасні українські історики вказують, що насправді це не так, і перша столиця України - це не Харків, та навіть не Львів.

Про те, яке місто є першою столицею України з історичного погляду розповів у відео YouTube-каналу «імені Т.Г. Шевченка» історик брат Капранов.

За його словами, Харків було проголошено столицю маріонеткової Української народної республіки рад (УНРР), створеної більшовиками на противагу УНР.

- Маріонеткова більшовицька УНРР зі столицею в Харкові була організована в кінці грудня 1917 року, на місяць пізніше за Українську народну республіку зі столицею в Києві, - вказує брат Капранов.

Він додає, що якщо навіть забутись за давню Русь, все одно Харків ніяк не може вважатися першою столицю.

- Адже перший не буває на місяць пізніше за другого. Однак комуністи ніколи не нітилися брехати, тому після 1934 року, коли столиця радянської України повернулася до Києва, вони почали іменувати Харків першою столицю.

 

А якщо довго повторювати будь-яку дурницю, вона застряє в голові. Тому і досі за 30 років після ліквідації радянської України, столиця якої справді спочатку розташовувалась у Харкові, ми чуємо, що це перша столиця, немовби труп комуністичної влади тягне до нас свої руки з могили, - зазначив він.

 

Чому Харків називають «першою столицею України»?

Головний науковий співробітник Інституту історії України НАНУ Станіслав Кульчицький в коментарі Oboz.ua зазначив, що у другій половині 1919 року, коли більшовики перемогли Денікіна і він почав тікати у напрямку Криму й Одеси, більшовицька влада встановила свою владу не в Києві, який традиційно вважався національною столицею України, а в Харкові.

- Тому що Харків тоді був значною мірою зросійщений, там жило багато росіян, - вказує він.

Як пояснив Кульчицький, Харків залишався столицею радянської України до 1934 року, після чого столицю було перенесено за рішенням Сталіна.

- 1934 року, тобто після Голодомору, Сталін фактично поставив на коліна усіх українців винищенням мільйонів і залякуванням всіх інших мільйонів, тому що це був терор голодом.

 

А будь-який терор – це в першу чергу залякування. Тому Сталін вже не заперечував і навіть підказав, щоби 1934 року проголосити Київ столицею радянської України, – розповів історик.

Джерело: Главред 

Радіо Трек: НОВИНИ

Радіо ТРЕК у Telegram · Twitter · Facebook.
Viber: 063-734-106-4

Анна Карпець

Відкрити плей-лист

Патрульні у Рівному знайшли східноєвропейську лайку

Сьогодні в районі парку "Грабник" перехожий знайшов собаку. Тваринка породи Східносибірська лайка, була в нашийнику. Патрульні відвезли її в управління патрульної поліції за адресою: м. Рівне, вулиця Степана Бандери 14-А.  Телефон для контакту: 

У Рівному знайшли посвідчення військового

На вулиці Шевченка у Рівному знайшли посвідчення військового. Документ виданий на ім'я Татаріна Бориса Петровича. За детальнішою інформацією варто звертатися за номером - 096 795 83 31

Загублені ключі

Загублено зв'язку ключів у чорній шкіряній ключниці. Прохання повернути за винагороду

Більше оголошень