«Ніяких штор на мотузочках», - «Укрзалізниця» показала свої нові капсульні вагони (ФОТО)

Вперше за 20 років держава замовила 100 нових пасажирських вагонів

На Центральному вокзалі у Києві 27 серпня представили виставку оновленого рухомого складу від Укрзалізниці. Перевізник планує запустити експериментальні капсульні вагони.

Укрзалізниця показала прототип капсульного вагона, який перебуває у розробці. Міністр інфраструктури України Олександр Кубраков зауважив, що вперше за 20 років держава замовила 100 нових пасажирських вагонів.

Новий рухомий склад створюють на Крюківському вагонобудівельному заводі та Науково-виробничому підприємстві «Ріст». Один з експериментальних форматів – це капсульні вагони, які набирають популярності у світі.

Ми маємо шанс бути серед перших, хто випробує цей формат, у рази комфортніший за плацкарт чи класичне купе, – зазначив Кубраков.

Особливості капсульних вагонів

Схематично, новий вагон нічим не здивує пасажирів – по 4 полиці в купейному вагоні, бічні полиці у плацкартах, місце для багажу внизу та нагорі. Втім такий рухомий склад значно модернізували.

У плацкарті верхні полиці ширші та обладнані засобами безпеки. Біля кожного місця є розетка та ширма, якою можна закритися від решти вагону.

 

Для таких випадків облаштували також індивідуальну вентиляцію.

У кожному купе тепер будуть кнопки виклику провідника, пристрої для регуляції освітлення, а також інформаційні табло, де можна побачити:

  • дату;
  • час;
  • швидкість руху потяга;
  • температуру повітря;
  • ймовірно, карту руху.

Окрім цього, кожен пасажир зможе зарядити телефон біля свого місця. З цією метою у купе облаштували по 4 розетки з можливістю зарядки через USB. Водночас температура повітря у всіх купе буде однаковою й регулюватиметься автоматично.

У прототипі зберегли відкривачі для пляшок у купейних столиках. Кожне місце обладнали роз'ємом для газет у стіні.

Оновлення стосуються і вбиралень у вагонах. Там встановили вакуумні туалети, передбачили місця не лише для туалетного паперу, але й для паперових накладок на унітаз. Є рукомийник, дзеркало, мильниця і відкладні полиці для сповивання дітей.

Усі вікна у вагонах закриваються ролетами, а не фіранками чи шторами. Провідник зі свого купе може контролювати ситуацію у вагоні:

  • використання розеток у купе;
  • роботу бойлера;
  • регуляцію світла та температури повітря;
  • виклик до конкретного місця.

У купе провідника також встановлять мікрохвильовку і невеликий холодильник. Поруч у коридорі буде кулер з водою. Кожен вагон матиме і камери відеонагляду, а кожен столик – відкривачі для пляшок.

Огляд нового плацкартного вагона: дивіться відео Олександра Рудоманова.

Усі охочі зможуть на власні очі побачити модернізовані вагони на столичному вокзалі до 18:00 28 серпня. В Укрзалізниці обіцяють запустити виставкові зразки на маршрути до кінця 2021 року.

Радіо Трек: НОВИНИ

Радіо ТРЕК у Telegram · Twitter · Facebook.
Viber: 063-734-106-4
Діана Білоус

Діана Білоус

Відкрити плей-лист

Загублені ключі

Загублено зв'язку ключів у чорній шкіряній ключниці. Прохання повернути за винагороду

На Князя Романа загублено чоловічий золотий ланцюжок

Сьогодні близько 9-ї години ранку на вулиці Князя Романа, 13, 6 під'їзд загублено чоловічий золотий ланцюжок з хрестиком. Прохання повернути за ВИНАГОРОДУ.

У Рівному згубився песик Арчі

Вчора зник йоркширський тер'єр сріблястого окрасу, Арчі. Собаку бачили в районі Політону, Автовокзалу Обласної лікарні.  Прохання повернути за винагороду.

Більше оголошень