Незабаром Україна може зіткнутися з дефіцитом якісної питної води, – Держпродспоживслужба

У чому проблема?

Фото із сайту Pexels
Фото із сайту Pexels

Вже за декілька десятків років Україна може зіткнутися з дефіцитом якісної питної води.

Про це повідомила голова Держпродспоживслужби Владислава Магалецька.

За її словами, на сьогодні в країні діють застарілі норми вимог до якості води, які, до того ж не виконують більшість постачальників. Тож нині важливо робити перші кроки до розв'язання цієї проблеми.

На фото Владислава Магалецька
На фото Владислава Магалецька

Почали прийматися рішення, які дозволять покращити ситуацію – це обмеження використання фосфатів в мийних засобах та деяких пестицидів (наприклад, хлорпірифос). Однак, нам потрібно більш активно впроваджувати у себе європейські норми. Це не питання євроінтеграції, це питання виживання, – розповіла Владислава Магалецька.

Вона додала, що в чинному законодавстві немає норм контролю показників броматів, акриламіду, багатоядерних ароматичних вуглеводнів, вінілхлориду, епіхлорогідрину, електричної провідності тощо. Тим часом у Європі нормативи для чотирьох показників (акриламід, вінілхлорид, епіхлорогідрин, хлорати) у сто разів жорсткіші, ніж в Україні.

Наші норми потребують якнайшвидшої модернізації із використанням досвіду Європейського Союзу. Держпродспоживслужба підтримує адаптацію українського законодавства до європейських норм, – підкреслила Владислава Магалецька.

Нині в Україні діють «Державні санітарні норми та правила «Гігієнічні вимоги до води питної, призначеної для споживання людиною», у яких відсутні 23 показники безпечності та якості питної води, що містяться у відповідних директивах ЄС.

Радіо Трек: НОВИНИ

Радіо ТРЕК у Telegram · Twitter · Facebook.
Viber: 063-734-106-4
Аліна Тис

Аліна Тис

Відкрити плей-лист

Загублені ключі

Загублено зв'язку ключів у чорній шкіряній ключниці. Прохання повернути за винагороду

На Князя Романа загублено чоловічий золотий ланцюжок

Сьогодні близько 9-ї години ранку на вулиці Князя Романа, 13, 6 під'їзд загублено чоловічий золотий ланцюжок з хрестиком. Прохання повернути за ВИНАГОРОДУ.

У Рівному згубився песик Арчі

Вчора зник йоркширський тер'єр сріблястого окрасу, Арчі. Собаку бачили в районі Політону, Автовокзалу Обласної лікарні.  Прохання повернути за винагороду.

Більше оголошень