Невже буде, як у 90-их? Міста шукають кошти на зарплати вчителям

Кожна друга громада в Україні має дефіцит освітньої субвенції

Наразі кожна друга громада в Україні має дефіцит освітньої субвенції у понад 10%, за рахунок якої виплачується заробітна плата вчителям.

Про це повідомив голова Асоціації міст України Віталій Кличко за підсумками засідання правління асоціації.

За його словами, станом на сьогодні 715 органів місцевого самоврядування повідомили про незабезпеченість громад освітньою субвенцією – загалом в обсязі 8,5 млрд грн.

У Державному бюджеті на 2023 рік розмір освітньої субвенції для територіальних громад склав 87,5 млрд грн, що на 20% менше ніж у 2022 році. Щоб забезпечити виплати заробітних плат вчителям, правління Асоціації міст України звернулось до уряду, аби той погасив 8,5 млрд грн дефіциту освітньої субвенції в 2023 році, – сказав Кличко.

В Асоціації міст Україні наголошують, що здійснення виплат освітньої субвенції державою передбачено законом, адже середня освіта є державною гарантією.

Державні кошти спрямовуються виключно на заробітну плату педагогічних працівників шкіл.

Всі ж інші витрати на утримання закладів освіти забезпечують органи місцевого самоврядування – оплату праці непедагогічним працівникам, житлово-комунальних послуг, утримання будівель закладів середньої освіти.

Довідково:

Станом на лютий 2022 року до складу АМУ входить 978 територіальних громад. Регіональні відділення діють у всіх областях України.

Радіо Трек: НОВИНИ

Радіо ТРЕК у Telegram · Twitter · Facebook.
Viber: 063-734-106-4

Оксана Герасимчук

Відкрити плей-лист

Загублені ключі

Загублено зв'язку ключів у чорній шкіряній ключниці. Прохання повернути за винагороду

На Князя Романа загублено чоловічий золотий ланцюжок

Сьогодні близько 9-ї години ранку на вулиці Князя Романа, 13, 6 під'їзд загублено чоловічий золотий ланцюжок з хрестиком. Прохання повернути за ВИНАГОРОДУ.

У Рівному згубився песик Арчі

Вчора зник йоркширський тер'єр сріблястого окрасу, Арчі. Собаку бачили в районі Політону, Автовокзалу Обласної лікарні.  Прохання повернути за винагороду.

Більше оголошень