«Невеличка хата» на 580 квадратів: в яких хоромах відбуває домашній арешт Паша «Мерседес»

За місцем реєстрації чи деінде

Бідкався у суді колишній очільник Києво-Печерської Лаври, в народі знаний як Паша «Мерседес», що відбувати домашній арешт за місцем реєстрації не може. Бо в його хатині «немає на чому спати, немає тепла, світла, немає ні кружки, ні ложки».

Втім, за рішенням суду, аж до 30 травня Павло Лебідь має перебувати за місцем реєстрації, а це село Вороньків, що за 40 км від Києва. Оскільки СБУ оголосила священнослужителю про підозру за «поширення релігійної ворожнечі», «заперечення російської агресії та глорифікацію (звеличення) її злочинів». 

Про це розповідає «hromadske».

А ще увесь цей час Павло Лебідь має носити електронний браслет і не виступати публічно, навіть у соцмережах.

7 квітня, якраз на Благовіщення, журналісти навідались у Вороньків, щоб на власні очі оглянути обійстя одіозної особи.

Так-так, така маленька тюрма, всього-на-всього на 580 квадратів, нема де переночувати, – кажуть місцеві мешканці.

На свято з оселі митрополита доносились звуки богослужіння. 

Приїхала «служба підтримки з Лаври», а може, близькі парафіяни. Ну не для себе ж йому правити? Ми з хлопцями пожартували, чи зможе Паша втекти? Але ні: браслет як жучок працює, показує на карті місце перебування. І хлопці з СБУ стежать, – розповів один з сільських бізнесменів.

Навпроти входу до будинку в тіні стоїть Skoda Octavia, всередині – великі чоловіки. Вони фотографують усіх, хто заходить у ворота чи виходить з них. На питання журналістки, хто вони відповіли: «Краще не питайте».

Де зараз живе Паша «Мерседес»

Будинок священнослужителя, що розташований на вулиці Молодіжній, більше нагадує палац, а навкруг добротний паркан.

Втім, у заможному селі маєтків є чимало. Нікого вони не дивували, а вдовольнити цікавість огорожа й охорона не дозволяли.

Інтерес до будівлі розгорівся у 2015–му, коли активісти Автомайдану зафільмували садибу з квадрокоптера та на широкий загал показали розмах помешкання святого отця. Тому за рік будинок був виставлений на продаж. З оголошення дізнаємось більше про предмет продажу: 

Дім із мармуровою підлогою з підігрівом, меблями, виготовленими західними майстрами, кришталевими люстрами й побутовою технікою від бренду SMEG (приміром, електрочайник цієї фірми в Україні коштує майже 7 тисяч гривень, холодильник 128 тисяч — ред.).

На знімках та відео видно всю ділянку на 40 соток. Крім будинку господаря площею 580 квадратних метрів, є ще гостьовий на 170 «квадратів», альтанка. Усе це оточують газони, серед яких прокладено доріжки, – розповідають журналісти «hromadske».

Будинок Паші "Мерседеса" у с. Вороньків Бориспільського району. Скрін з відео Автомайдану.

Втім, продати будівлю тоді не вдалося, і з часом порожній будинок, де ніхто не жив, натомість лише блимала сигналізація, випав з поля зору односельців. Згадали про хороми митрополита лише у березні, після того, як скандал у Лаврі набрав обертів. 

Пані Алла, сусідка Павла Лебедя через город, розповіла,  що будинок з 1 квітня раптово ожив:

Якщо там чогось і не було, то швидко завезли й підключили. Нам у вікна видно, як після 1 квітня маєток засвітився, як ялинка у свята. А навпроти будинку Павла є ще один, у такому ж стилі. То його казначея (скарбника Лаври єпископа Варсонофія, у миру – Василя Столяра – ред.), – розповіла жінка для видання «24 Канал».

Агробізнес митрополита

За даними розслідування «Bihus.info», у с. Вороньків (Бориспільський район) Павло Лебідь у власності має майновий комплекс зі складами, корівниками, силосними ямами. Земля під цим майном площею понад 6 гектарів належить сільраді, але митрополит її орендує та здає в суборенду чоловіку – на ім'я Олександр Матвієнко. Той, за даними сайту, є власником фірми «МПЛ Агро». Адреса її прописки є адресою майнового священнослужителя.

Журналісти переконують, що саме на цього Олександра Матвієнка зареєстрований і 400-ий мерседес, що останнім часом возить святого отця.

Можна припустити, що бізнесмен настільки добрий, що ділиться з митрополитом власним мерседесом, або ж він є номінальним власником автомобіля митрополита.

Розслідувачі запевняють  що «МПЛ Агро» не обмежується 6-ма гектарами у Воронькові. А має у користуванні понад 500 земельних ділянок на Київщині та Чернігівщині сукупною площею понад 1100 га.  Відповідно до інформації, що є на офіційному  сайті агрофірми, вона займається обробкою 12 тисяч га землі. Вирощує кукурудзу, соняшник, гречку пшеницю, жито та ріпак. Компанія має у власності 800 дійних корів, розводить свиней і курей.

Журналісти звертають увагу, що в назві «МПЛ Агро» може бути зашифроване ім’я священнослужителя – «митрополит Павло Лебідь».

Люди у селі відгукуються про митрополита по-різному

Хтось пригадує, як Павло Дмитрович допомагав селу: давав продукти на школу та садочок, фарбу на вікна, бензин на шкільні екскурсії та олімпіади в Київ, чи й безплатно машину на похорон.

Коли їхав у Лавру чи москву до своїх дружків-батюшок, то кисломолочну продукцію скуповував на базарі, бо домашнє набагато краще, аніж оте намішане у своєму господарстві.

Втім, для більшості людей він є уособленням московського патріархату, що так і не засудив російську агресію.

Давно треба було закрити цей патріархат, цей розсадник москви, переконаний 53-й річний Сергій Ісай.

 

Радіо Трек: НОВИНИ

Радіо ТРЕК у Telegram · Twitter · Facebook.
Viber: 063-734-106-4

Оксана Пицька

Відкрити плей-лист

Загублені ключі

Загублено зв'язку ключів у чорній шкіряній ключниці. Прохання повернути за винагороду

На Князя Романа загублено чоловічий золотий ланцюжок

Сьогодні близько 9-ї години ранку на вулиці Князя Романа, 13, 6 під'їзд загублено чоловічий золотий ланцюжок з хрестиком. Прохання повернути за ВИНАГОРОДУ.

У Рівному згубився песик Арчі

Вчора зник йоркширський тер'єр сріблястого окрасу, Арчі. Собаку бачили в районі Політону, Автовокзалу Обласної лікарні.  Прохання повернути за винагороду.

Більше оголошень