Не два-три, а одне фото і заява: нюанси вклеювання фотографії у паспорт (ФОТО)

Куди звертатися і що буде, якщо прострочити встановлені законом терміни

Вклеювати нове фото у паспорт громадянина України потрібно при досягненні 25 та 45 років.

Це обов’язкова процедура, яка має чітко регламентовані терміни виконання.

Проте далеко не всі громадяни про це знають і можуть зіткнутися з ситуацією, коли банки чи нотаріуси відмовляють в оформленні офіційних документів, адже паспорт стає недійсним. Це значить, що особа не може вчиняти жодних юридично значимих дій (здійснювати банківські операції, видавати доручення, укладати договори, голосувати тощо).

Вклеїти нову фотографію до паспорта необхідно протягом одного місяця після досягнення відповідного віку. В іншому випадку – примусова заміна паспорта-книжечки на ID-картку (якщо суд не прийме іншого рішення).

Щоб отримати таку послугу, слід звернутися до територіального підрозділу ДМС України за зареєстрованим місцем проживання або до відповідного центру надання адміністративних послуг (ЦНАП).

При цьому:

  • якщо особа не має місця проживання, за адресою якого вона може бути зареєстрована, і з певних причин не може чи не бажає отримувати статус бездомної особи, або ж знята з реєстрації місця проживання – для вклеювання фотокартки варто звернутися до територіального підрозділу ДМС України або ЦНАПу за останнім зареєстрованим або фактичним місцем проживання;
  • особа, місце проживання якої зареєстровано на тимчасово окупованій території України (АР Крим і м. Севастополя, у Донецькій та Луганській областях), подає заяву та документи до терпідрозділу ДМС за місцем звернення;
  • внутрішньо переміщена особа подає заяву та документи до терпідрозділу ДМС за місцем проживання, що підтверджується довідкою про взяття на облік внутрішньо переміщеної особи;
  • бездомна особа подає заяву та документи до територіального підрозділу ДМС за місцем майбутньої реєстрації її місця проживання.

Вклеювання фото у паспорт при досягненні 25 та 45 років – це безкоштовна послуга.

Необхідні документи:

- заява про вклеювання фотокартки (в якій треба вказати, чому ви вирішили вклеїти фото у паспорт старого зразка, а не отримати новий – у формі ID-картки; зразок такої заяви – нижче);

- паспорт громадянина України зразка 1994 року;

- дві фотокартки розміром 3,5х4,5 см із зображенням, яке відповідає досягнутому особою віку (при вклеюванні фото наприкінці листопада 2020 року особисто у мене взяли тільки одне фото і сказали, що більше їм не потрібно – ред.);

- у разі подання паспорта зразка 1994 року, оформленого територіальним підрозділом ДМС, який припинив діяльність або тимчасово не здійснює свої повноваження, заявник додатково подає всі наявні документи, у т.ч. документи, що містять фотозображення особи;

- рішення суду (для осіб, які не звернулася в установленому законодавством порядку для вклеювання фотокартки до паспорта зразка 1994 року і не бажають здійснювати обмін паспорта зразка 1994 року на паспорт у формі картки).

Термін розгляду заяви

У 5-денний термін із дня звернення 

* За потреби проведення додаткової перевірки інформації, поданої заявником, строк вклеювання фотокартки продовжується не більше як на 30 календарних днів, про що заявника інформують у письмовій формі.

При цьому, громадянину можуть і відмовити у наданні відповідної послуги. Зокрема, через:

недосягнення особою відповідного віку;

 

подачу особою необхідних документів та інформації не в повному обсязі;

 

зверненні пізніше, ніж через місяць після досягнення 25-ти або 45-річного віку і ненадання відповідного рішення суду (у такому разі паспорт зразка 1994 року підлягає обміну на паспорт у формі ID-картки).

Відповідальність за порушення міграційного законодавства України

Стаття 197 Кодексу України «Про адміністративні правопорушення».

Проживання громадян, зобов’язаних мати паспорт громадянина України, без відповідного документа або за недійсним паспортом, а також проживання громадян без реєстрації місця проживання - тягнуть за собою попередження.

Ті самі дії, вчинені особою, яка протягом року вже піддавалася адміністративному стягненню за порушення, передбачені цією статтею, - тягнуть за собою накладення штрафу від одного до трьох неоподатковуваних мінімумів доходів громадян (від 17 до 51 грн).

За матеріалами Державної міграційної служби України

Наші новини у Тelegram. Номер Радіо ТРЕК у Viber: 063-73-4-106-4 

Радіо Трек: НОВИНИ

Радіо ТРЕК у Telegram · Twitter · Facebook.
Viber: 063-734-106-4

Редакція

Відкрити плей-лист

Загублені ключі

Загублено зв'язку ключів у чорній шкіряній ключниці. Прохання повернути за винагороду

На Князя Романа загублено чоловічий золотий ланцюжок

Сьогодні близько 9-ї години ранку на вулиці Князя Романа, 13, 6 під'їзд загублено чоловічий золотий ланцюжок з хрестиком. Прохання повернути за ВИНАГОРОДУ.

У Рівному згубився песик Арчі

Вчора зник йоркширський тер'єр сріблястого окрасу, Арчі. Собаку бачили в районі Політону, Автовокзалу Обласної лікарні.  Прохання повернути за винагороду.

Більше оголошень