Не змогла через себе переступити: українка порівняла перспективи за кордоном і вдома

Вирішила повернутися на Батьківщину

Радіо Свобода подає серію історій українських біженок – хтось з них бачить себе за кордоном. Хтось, попри війну, повернувся в Україну.

Серед таких - співзасновниця громадської організації «Бути» Ірина Виртосу.

Вісім місяців Ірина провела з чотирирічною донькою Владою в країнах ЄС: спочатку у Словаччині, потім у Данії. Там до Ірини приєднався її батько, якому вдалося виїхати з окупованої частини Херсонської області. У Данії сім'ю забезпечили соціальною квартирою, доньці дали місце в дитячому садку, але на заваді стала робота.

Я – людина, яка заробляє словом. У Данії, та й у будь-якій іншій країні, я б не змогла реалізуватися в професії, мені б ніякого часу не вистачило настільки добре вивчити мову, – каже Ірина.

 

Я знаю багато людей, у яких була гарна кар'єра, зв'язки, досвід на державній службі, але їм було цілком нормально піти працювати в магазин.

 

А я не змогла через себе переступити.

 

В Україні я була людиною, яка впливала на зміни в законах, а тут це нікого не хвилювало.

Ще у жовтні 2022-го Виртосу з сім'єю повернулася до Києва, у листопаді її батько першим же потягом поїхав до звільненого Херсона.

Ірина Виртосу на фото для Радіо Свобода

Я повернулася 10 жовтня, якраз були інтенсивні обстріли, ми сиділи у ванній, було дуже страшно. І мені всі родичі телефонують і запитують: «Іро, ти знову в Данію поїдеш?» А я відповідаю: «Ні, з чого б це? Це ж просто дрони, це не причина бігти кудись».

Ірина розповіла, що емоційно була дуже рада, що опинилася вдома.

Я не кажу, що це легко, весело, я про те, що часто внутрішні налаштування мають більшу вагу, ніж умовна безпека.

 

Коли ти повертаєшся, потрібно чітко розуміти, що ти будеш тут робити, чи залишилася в тебе робота, чи будуть у тебе гроші на життя.

 

Мені було куди повертатися – у мене був дім, чоловік, моя сім'я, робота, - пояснює українка.

Радіо Трек: НОВИНИ

Радіо ТРЕК у Telegram · Twitter · Facebook.
Viber: 063-734-106-4

Оксана Герасимчук

Відкрити плей-лист

Знайдено паспорт на прізвище Василюта

Знайдено паспорт Василюти Аріни Миколаївни 2006 р-н. Документ можна забрати у чергового на першому поверсі Міськвиконкому, що на вулиці Соборній, 12а 

Загублено документи Скібінський/Скібінська

Загублені документи, видані на ім'я та прізвище Микола Скібінський: студентський квиток, посвідчення водія, id картка. А також техпаспорт на мотоцикл, виданий на ім'я та прізвище Олена Скібінська.  

Знайдено автомобільні номера

  Знайдено автомобільні номера ВК1273НА , ВК7773ВК

Більше оголошень