Не длубайся у носі, або Чому мама мала рацію

А ще не можна бездумно висмикувати з носа волосся

Бактерія Chlamydia pneumoniae по нюхових нервах може потрапити з носової порожнини прямо в мозок. Це провокує появу токсичних відкладень білка бета-амілоїду в мозкових тканинах та розвиток симптомів деменції та хвороби Альцгеймера.

Слизову носа треба ретельно захищати від бактеріальної інфекції, ні в якому разі не колупатися в носі й не висмикувати волосини, що ростуть усередині, - закликають вчені з Університету Гріффіт (Австралія).

Дослідження науковці надрукували в журналі Scientific Reports. Експеримент проводили на мишах. Вчені дійшли висновку, що патогенна бактерія Chlamydia pneumoniae, збудник бронхіту, пневмонії та інших респіраторних захворювань у людини здатна інфікувати не тільки дихальні шляхи, а й центральну нервову систему. Крім того, з'явилися підозри про існування зв'язку між зараженням Chlamydia pneumoniae та деменцією.

Оскільки нюховий нерв є найкоротшим шляхом від слизової оболонки носа до мозку, яким можуть подорожувати віруси та бактерії, дослідники вирішили вивчити, що відбувається у тканинах мозку мишей після потрапляння туди Chlamydia pneumoniae.

Виявилося, що бактерія, потрапивши в ніс, уже через три доби по нюхових нервах добирається до мозку.

Клітини мозку реагують на вторгнення Chlamydia pneumoniae запуском патологічних процесів, які призводять до скупчення білка бета-амілоїду в тканинах — такі руйнівні нейрони амілоїдні бляшки в мозку є основною характерною ознакою хвороби Альцгеймера.

Вчені ще не мають доведених експериментальним шляхом висновків, що процеси, які відбуваються у мишах, матимуть такий же результат у людини. Але ймовірність однакових наслідків доволі висока.

Радіо Трек: НОВИНИ

Радіо ТРЕК у Telegram · Twitter · Facebook.
Viber: 063-734-106-4
Ольга Мартинюк

Ольга Мартинюк

Відкрити плей-лист

Загублені ключі

Загублено зв'язку ключів у чорній шкіряній ключниці. Прохання повернути за винагороду

На Князя Романа загублено чоловічий золотий ланцюжок

Сьогодні близько 9-ї години ранку на вулиці Князя Романа, 13, 6 під'їзд загублено чоловічий золотий ланцюжок з хрестиком. Прохання повернути за ВИНАГОРОДУ.

У Рівному згубився песик Арчі

Вчора зник йоркширський тер'єр сріблястого окрасу, Арчі. Собаку бачили в районі Політону, Автовокзалу Обласної лікарні.  Прохання повернути за винагороду.

Більше оголошень