НБУ ввів в обіг дві монети номіналом 5 та 10 гривень: як виглядають нові гроші? (ФОТО)

Грошові знаки виготовлено до Дня Незалежності

НБУ повідомив про введення в обіг пам'ятних монет «Пльонтанізм». Перша номіналом 10 гривень, вона виготовлена зі срібла 925 проби. Діаметр – 38,6 мм, маса - 31,1 г, тираж – до 7500 штук, якість карбування – «спеціальний анциркулейтед»

Монету номіналом 5 гривень виготовили з нейзильберу, у неї така ж якість карбування. Діаметр – 35,0 мм, маса – 16,5 г, тираж – до 75 000 штук.

Презентацію нових грошових знаків «Пльонтанізм» провели у Музеї історії міста Києва.

 

Вони присвячені унікальній техніці живопису геніального українського художника сучасності Івана Марчука.

Голова НБУ Андрій Пишний наголосив, що саме під час повномасштабної війни потрібно оберігати мистецтво та культурну спадщину. Очільник Національного банку назвав творчість Марчука яскравим художнім феноменом, який здобув міжнародне визнання.

Монети стали знаком вдячності та глибокої пошани, а також можливістю зберегти творчий доробок українського митця на площині грошей, щоб його могли оцінити майбутні покоління в Україні та світі.

Для дизайну монет було використано фрагмент картини «Пробудження», створеної митцем у 1992 році.

Дизайн аверсу срібної монети передбачає коло, яке асоціативно нагадує сонце. Це символ джерела енергії, життя та розвитку.

Аверс повторює загальну стилізовану композицію. Там зображено дівчину з блакитно-жовтою стрічкою на голові - на тлі квітучого безмежжя рідних просторів.

 

Це символізує пробудження України. Монети оздоблено кольоровим друком та патинуванням.

Монети з нейзильберу можна придбати відсьогодні, з 26 серпня, в інтернет-магазині нумізматичної продукції НБУ. Інформація про реалізацію  зі срібла оприлюднять додатково. Продаж монет здійснюватиметься поступово, в міру їх відвантаження Банкнотно-монетним двором. 

Радіо Трек: НОВИНИ

Радіо ТРЕК у Telegram · Twitter · Facebook.
Viber: 063-734-106-4

Анна Карпець

Теги: Гроші
Відкрити плей-лист

Пес знайшов гаманець із банківськими картками

На вулиці Григорія Сковороди собака знайшла гаманець із банківськими картками. Одна із карток зареєстрована на ім'я Марії Бекеш. 

Знайдено паспорт на прізвище Василюта

Знайдено паспорт Василюти Аріни Миколаївни 2006 р-н. Документ можна забрати у чергового на першому поверсі Міськвиконкому, що на вулиці Соборній, 12а 

Загублено документи Скібінський/Скібінська

Загублені документи, видані на ім'я та прізвище Микола Скібінський: студентський квиток, посвідчення водія, id картка. А також техпаспорт на мотоцикл, виданий на ім'я та прізвище Олена Скібінська.  

Більше оголошень