Найбільша катастрофа в історії авіаційних шоу сталася у Скнилові 19 років тому

Розслідуванням причин та покаранням винних залишилися невдоволені усі

27 липня 19 років тому на Скнилівському летовищі неподалік Львова трапилася найбільша катастрофа в історії авіаційних шоу: під час святкування 60-ї річниці 14 авіаційного корпусу Військово-Повітряних сил України літак врізався у натовп глядачів. Загинули 77 людей, серед них – 28 дітей. Близько 300 отримали поранення.

Люди зібралися побачити високий пілотаж знаменитої ескадрильї «Українські соколи». Для демонстраційного польоту було підготовлено повітряне судно МіГ-29УБ. Проте через погодні умови цей літак не зміг вилетіти до Скнилова і його терміново замінили на інший – Су-27УБ. Продемонструвати фігури вищого пілотажу мали пілоти Володимир Топонар та Юрій Єгоров. 

Однак заплановане як грандіозне авіашоу за лічені секунди перетворилося на моторошну трагедію: СУ-27 несподівано упав на людей. Літак вибухнув і запалав. Під уламками загинули люди.

Пілоти змогли катапультуватися, обоє залишися живі та зазнали лише незначних пошкоджень, - повідомляє 24 канал.

Причини падіння літака обговорюють досі. Експерти, державні посадовці та фахівці називають, поміж іншого, помилку в розрахунку висоти виконання трюків, відмову техніки, помилку пілотів і відсутність у них достатньої льотної практики. Ймовірною причиною називають і поле розміщення глядачів, що наче не відповідало попередній схемі, вказаній на плані польотів. Були висловлені й думки про проблеми з організацією авіашоу і недостатнє фінансування Збройних сил України.
Найсуворіше покарання отримали пілоти, що керували літаком: Володимир Топонар та Юрій Єгоров отримали тюремні строки чотирнадцять та вісім років за ґратами відповідно. Вони вважали вирок несправедливим і оскаржували його. Їхні терміни ув’язнення зменшили, і вони вже скінчилися.

Невдоволеними залишилися й потерпілі. Розгляд справи у Європейському суді з прав людини у Страсбурзі тривав 10 років. Усі заявники скаржились на порушення статті Європейської Конвенції про права людини. Вони наполягали на тому, що українська влада несе відповідальність за авіакатастрофу у повному обсязі, тому що вона не забезпечила законодавчі, адміністративні та практичні заходи безпеки для захисту людей під час авіашоу.

Після трагедії, на думку заявників, влада не спромоглася провести незалежне та ефективне розслідування.

Радіо Трек: НОВИНИ

Радіо ТРЕК у Telegram · Twitter · Facebook.
Viber: 063-734-106-4

Редакція

Відкрити плей-лист

Загублені ключі

Загублено зв'язку ключів у чорній шкіряній ключниці. Прохання повернути за винагороду

На Князя Романа загублено чоловічий золотий ланцюжок

Сьогодні близько 9-ї години ранку на вулиці Князя Романа, 13, 6 під'їзд загублено чоловічий золотий ланцюжок з хрестиком. Прохання повернути за ВИНАГОРОДУ.

У Рівному згубився песик Арчі

Вчора зник йоркширський тер'єр сріблястого окрасу, Арчі. Собаку бачили в районі Політону, Автовокзалу Обласної лікарні.  Прохання повернути за винагороду.

Більше оголошень