Навколо світу за 1 день – амбітний проєкт рівненського зоопарку (ВІДЕО)

Одному з наймолодших зоопарків України виповнилося 40 років

Рівненський зоопарк безсумнівно – окраса міста. Навіть попри воєнний час кількість відвідувачів тут збереглася на рівні минулого, ще мирного року. При цьому близько 40% відвідувачів, це люди з інших населених пунктів, які спеціально приїздять у зоопарк.

34 роки я працюю у зоопарку. Коли тільки починав працювати, мене постійно перепитували – де ти працюєш? Зоопарк, а де це? І доводилося пояснювати, що це на виїзді з Рівного, там де автобаза і т.д..

 

А сьогодні уже зоопарк став тією точкою, на яку орієнтуються. Де купив хату? А… в районі зоопарку. Це уже престижний й розвинений район, - розповідає директор зоопарку Олег Павлюк.

Попри усі виклики воєнного стану у зоопарку не відмовляються від своїх амбітних планів – реалізувати повністю задум мандрівки навколо світу за 1 день. Тут вдало скористалися ландшафтом аби оздобити вольєри тварин у максимально наближеному до реальних умов вигляді. 

Це модель розвитку зоопарку за географічним принципом експозицій. Тобто від одної до іншої експозиції відвідувачі потрапляють до різних екосистем властивих тому чи іншому регіону

 

Ми створюємо біотопи. Це така територія, де можуть жити різні види тварин, але їх об’єднує єдине місце проживання у природі. Наприклад у «Патагонії» на сьогодні проживають п’ять видів тварин, які знаходяться в одному вольєрі, - пояснює Олег Павлюк.

Ті, хто часто буває у зоопарку уже бачили зону «Африканської Савани» чи, наприклад «Патагонію». 

Щодо планів розвитку, у нас уже є виготовлена проєктна документація на облаштування зони «Таємнича Азія».

 

Зокрема заплановано побудову будинку для фламінго та японських макак. Має бути цілий комплекс з водоймами та теплими приміщеннями куди відвідувачі зможуть заходити взимку.

 

Є потреба ремонту, адже є чимало застарілих приміщень. Але це все питання коштів. Реалізуємо спочатку «Таємничу Азію», потім візьмемося вигадувати щось інше, - каже Олег Павлюк. 

Але зрозуміло, що зараз найбільші виклики зоопарку – це пережити зиму. За словами Олега Павлюка ще чимало роботи щодо облаштування теплих вольєрів, аби й рівненським й переміщеним тваринам вистачило місця й кормів.

У згаданій зоні «Патагонія» проживає тапірка Майя. Дівчинка нещодавно відзначила восьмий день народження. А ще, тепер у неї з’явився – залицяльник. Хлопчика тапіра евакуювали з Харкова, розповів директор зоопарку Олег Павлюк.

 

Пара подружилася, і у Рівному очікують що після спілкування з бойфрендом Майя принесе перше потомство.

До слова, у рівненському зоопарку запрацював центр реабілітації рукокрилих. Звідусіль фахівці прийматимуть тут поранених чи хворих кажанів, їм надаватимуть допомогу, а з настанням теплого сезону – відпускатимуть у дику природу. Ініціатива належить науковцям з Харкова, які у зв’язку з воєнними діями передислокувалися до Рівного. Усі кажани України занесені до Червоної книги, саме тому важливо зберегти цих вразливих тварин.

Рівненський зоопарк – один з наймолодших в Україні, і сьогодні йому 40 років.

Більше про його роботу розказав у нашому ефірі його директор – Олег Павлюк.

Радіо Трек: НОВИНИ

Радіо ТРЕК у Telegram · Twitter · Facebook.
Viber: 063-734-106-4

Ольга Мартинюк

Відкрити плей-лист

Загублені ключі

Загублено зв'язку ключів у чорній шкіряній ключниці. Прохання повернути за винагороду

На Князя Романа загублено чоловічий золотий ланцюжок

Сьогодні близько 9-ї години ранку на вулиці Князя Романа, 13, 6 під'їзд загублено чоловічий золотий ланцюжок з хрестиком. Прохання повернути за ВИНАГОРОДУ.

У Рівному згубився песик Арчі

Вчора зник йоркширський тер'єр сріблястого окрасу, Арчі. Собаку бачили в районі Політону, Автовокзалу Обласної лікарні.  Прохання повернути за винагороду.

Більше оголошень