Навіть одна хурма запускає в організмі незворотний процес
Фрукт особливо корисний людям, які мають схильність до куперозу та варикозу
Якими вітамінами корисна хурма
На 100 г хурми середня калорійність становить приблизно 65-67 ккал. У хурмі міститься близько 1 г білка, 40 мг жиру та 16 г вуглеводів, 2 г харчових волокон. Плід багатий на пантотенову кислоту: на 100 г м'якоті вітаміну В3 міститься близько 7,5 мг, що становить 150% добової норми. Крім того, в ній міститься бета-каротин, аскорбінова кислота, вітаміни В1, В2, РР, вітамін Е, Н та К.
Серед усіх рослинних джерел саме у хурмі найбільше йоду, який потрібний для здоров'я щитоподібної залози. Одна середня хурма покриває добову потребу у цьому мікроелементі.
Корисні властивості хурми
На добу допустимо вживати до 400 г продукту, це 2-3 середні хурми. Цього достатньо, щоб отримати від цього смачного продукту максимум користі.
Серед позитивних властивостей можна назвати:
- Стимуляцію травлення завдяки клітковині, яка посилює моторику, сорбує токсини, активує виділення шлункового та кишкового соку.
- Допомога у засвоєнні заліза завдяки аскорбіновій кислоті, стимуляція кровотворення завдяки вітамінам групи В.
- Підвищення еластичності капілярів з допомогою вітаміну РР, поліпшення реологічних властивостей крові, що корисно для людей, шкіра яких схильна до куперозу, та є передумови до варикозу.
- Допомога у підтримці гостроти зору завдяки бета-каротину та зеаксантину, які захищають сітківку та жовту пляму від дегенеративних змін.
- Легкий сечогінний ефект дозволяє усунути набряклість кінцівок, видалити надлишок солей, запобігти сечокам'яній хворобі.
- Зниження ризику серцевих нападів завдяки фенольним сполукам, що борються з атеросклерозом.
- Допомога у стимулюванні імунітету завдяки високій концентрації аскорбінової кислоти, вітамінів групи В та мінералів.
ПРОТИПОКАЗИ
Але важливо знати, що деяким людям варто обмежувати споживання хурми або повністю відмовитись від її вживання, щоб не нашкодити здоров'ю. Серед основних протипоказань можна назвати:
- вік до трьох років;
- гострі захворювання травного тракту (гастрит, ентерит, коліт);
- алергію на продукт, індивідуальну нестерпність.
Не можна вживати багато плодів, особливо з терпким смаком. Таніни, що містяться в них, гальмують травний процес, можуть спровокувати утворення в шлунку фітобезоарів, які загрожують розвитком кишкової непрохідності.
Крім того, надлишок клітковини провокує переймоподібні болі в животі через стимуляцію кишкової моторики. У плодах багато цукру, тому їх з обережністю слід застосовувати людям із цукровим діабетом.
Повідомлення про здоров'я мають суто рекомендаційний характер. У випадку виникнення проблем — звертайтеся до лікаря. Не займайтесь самолікуванням.
Радіо Трек: НОВИНИ