Навчання дітей військових, співпраця з університетами та порятунок тварин. Ключові проекти SoftServe у Рівному

Соціально-відповідальний бізнес як він є

За останніми даними, найбільші українські компанії переказали майже 60 млрд грн на підтримку ЗСУ та гуманітарні програми з 24 лютого 2022 року. У поточних реаліях бути соціально-відповідальним бізнесом – це необхідний вклад у своїх працівників, підтримку України та її економіку. 

Війна стала каталізатором як волонтерського руху, так і розвитку корпоративно-соціальних ініціатив. Від приватних підприємців до корпорацій – всі прагнуть долучитися до допомоги ЗСУ, біженцям, пораненим, домашнім тваринам. Це наша суперсила – вміти об'єднуватися в такі темні і невизначені часи. Щоби пройти їх кожен і кожна на своєму місці має робити все можливе.

ІТ-компанія SoftServe працює понад 20 років у Рівному – з того часу вона доклала багато зусиль у розбудову технічної спільноти, співпрацю з університетами та реалізувала чимало проєктів у межах своєї корпоративно-соціальної відповідальності (КСВ). Чим саме зараз допомагає SoftServe Рівному та що вдалось зробити за останній рік, розкаже Сергій Сидорчик, директор рівненського центру розробки. 

Розкажіть, що мотивує SoftServe запускати благодійні проєкти? Наведіть кілька свіжих прикладів, що ви запускали в Рівному?

У Рівному наш підхід до вибору соціальних та освітніх проєктів базується на ініціативності наших співробітників. Наша ціль – об’єднати людей, які в нас працюють. Віримо, що справжня цінність соціальних проєктів полягає в тому, що вони ініційовані безпосередньо нашими колегами та відповідно активізують весь колектив. 

Торік опитали колег, кому вони б хотіли допомагати, з ким співпрацювати. Виявилось, що більшість любить тварин, і так народилась ідея співпрацювати з БФ “Лапа club”. Цей клуб опікується сотнями тварин, основні потреби фонду закупівля харчів, медикаментів та препаратів для обробок тварин і підтримка волонтерських перетримок (будівництво вольєрів, облаштування будинків для котів) і збори на погашення боргів в клініках для тварин, які перебувають на стаціонарному лікуванні. 

Протягом року в нас відбувається багато благодійних подій. Так, у лютому цього року провели вже традиційний великий всеукраїнський збір донорської крові з нашими постійними партнерами з фонду Яніни Соколової. Таким чином у Рівному та ще семи містах близько 200 наших фахівців з їхніми друзями та родичами поділились 90 л крові, що є важливою підтримкою для місцевих банків крові.

Як ваші глобальні ініціативи реалізовуються у локальному масштабі? На чому зараз основний фокус?

На додачу до локальних ініціатив, у компанії є глобальна стратегія впровадження КСВ, яка зачіпає екологічні, соціальні, освітні та волонтерські проєкти. Їх запускають у кожній країні, проте зараз багато з них зосереджені на допомозі України. Завдяки тому, що наші колеги живуть і в Європі, і в Північній та Південній Америці, Азії – ми розповсюджуємо інформацію про Україну, а наш благодійний корпоративний фонд “Відкриті очі” отримує донати від колег по всьому світу. 

Фонд має кілька напрямків роботи - це і гуманітарна допомога, і програма підтримки дітей ветеранів, допомога нашим співробітникам, що воюють, а також окрема велика програма Drive For Life. У її межах фонд закупив 223 повністю оснащених швидкі і медеваки і передав понад 150 медчастинам на найгарячіші напрямки фронту. Загалом з 24 лютого фонд передав 1000 тонн гуманітарної та медичної допомоги, з якої 42 тисячі одиниць гумдопомоги медичного призначення та 35 тисяч одиниць персонального захисту.

Крім цього, близько 350 наших фахівців зараз служать у ЗСУ, з нашого рівненського офісу, це 22 співробітники. Кожному ми від початку повномасштабного вторгнення виплачуємо щомісячну винагороду. Ми прагнемо підтримати їх – це робить і наш корпоративний благодійний фонд, і самі працівники за власної ініціативи організовують збори, проводять події та багато іншого. 

Більш того, ми вже працюємо з ветеранами, що повернулись на робочі місця – минулого року розпочали створювати корпоративну “Ветеранську програму”, щоб допомогти ветеранам реінтегруватись у компанію та ІТ-спільноту. Проводимо навчання для наших HR бізнес-партнерів, менеджерів, щоб пояснити, як взаємодіяти з ветеранами, та показати, які є тонкощі, відмінності, труднощі. Маємо понад 65 колег, що вже сертифікувалися по програмі Veterans at Work. 

Чи вдається зараз підтримувати рівненську ІТ-спільноту? Що саме робите? 

Під час війни ми продовжуємо працювати, опановувати нові навички та здобувати освіту. І для нас важливо ділитися своїми знаннями та експертизою, підтримувати охочих створювати нові технології. Якраз щоб познайомитися зі сферою ІТ, розвинути свої навички та визначити свої професійні інтереси, наш БФ “Відкриті очі” запустив проєкт “ПоколінняТех” для дітей військових і тим, хто покинув свій дім через війну росії проти України. 

Минулого року стартував перший потік у 10 регіонах України. Загалом 407 дітей пройшли курс, в межах якого вивчали мови програмування, англійську, основи кібербезпеки і веброзробки, розвивають софт-скіли під менторством волонтерів, які є працівниками SoftServe. Цього року ми продовжили цей проєкт – у Рівному 14 дітей взяли участь в курсі “ПоколінняТех”, який тривав з 15 березня по 7 травня. 

Вже понад десять років ми серед лідерів в організації ІТ-подій в Рівному, будучи першопрохідцями у проведенні конференцій та ІТ-мітапів. Ми прагнемо розвивати місцеву ІТ-спільноту, задавати тренди, ділитися знаннями та надихати IT-спеціалістів на професійне зростання. Наша місія полягає не лише у проведенні заходів, але й у створенні спільноти, де наші працівники прагнуть ділитися своїм досвідом та знаннями, що, своєю чергою, сприяє розвитку інших. Частина структури нашого ДНК – це ділитись знаннями не тільки всередині нашої компанії, але й назовні.

Серед таких подій – IT MEETUP RIVNE, остання була 19 квітня цього року. На ній ми прагнемо розбудувати внутрішні спільноти, зібрати людей за інтересами. Також щомісяця проводимо “Ранкові здибанки” – це серія подій, де люди мають можливість ділитись своїм досвідом.

SoftServe має багато університетів-партнерів по всій Україні, як справи з цим на Рівненщині? Як виглядає співпраця?

Розвиток освітньої спільноти має величезне значення для нас, і ми пишаємося тим, що є лідерами у цій сфері в нашому регіоні. Зокрема, SoftServe співпрацює з такими закладами вищої освіти (ЗВО) Рівненщини:

  • Національний університет водного господарства та природокористування,
  • Рівненський державний гуманітарний університет,
  • Національний університет «Острозька академія» 
  • Міжнародний економіко-гуманітарний університет імені академіка Степана Дем'янчука

Кооперація зі всіма переліченими закладами доволі тісна. Ми є частими гостями у стінах ЗВО, та і студенти, і викладачі часто відвідують наші офіси. 

Знайомство зі студентами ІТ-спеціальностей починаємо відразу з першого курсу: розповідаємо про компанію, про їхні перспективи, про наші очікування від майбутніх працівників. Старші курси вчаться на креш-курсах від SoftServe, проходять у нас практику. 

Проте наша співпраця не обмежується лише взаємодією зі студентами: ми активно долучаємося до оновлення освітніх програм, беремо участь у роботі акредитаційних комісій, консультуємо викладачів (та проводимо підвищення кваліфікації). 

Крім, так званої, операційної роботи разом з університетами організовуємо різні цікаві активності для студентів та абітурієнтів: олімпіади, конкурси, дні кар`єри. Зокрема нещодавно один з наших партнерів (НУВГП) організовував «Тиждень мрії» для випускників шкіл, у межах якого школярі знайомилися з різними спеціальностями. У межах події абітурієнти завітали до одного з наших офісів та змогли подивитися на справжніх програмістів.

Ми розробили низку навчальних програм для людей на різних етапах їх кар'єри. Також активно працюємо зі школярами, мотивуючи їх обирати кар'єру в IT, і показуємо, що в Україні, в Рівного, можна знайти престижну роботу з гарними умовами праці та оточенням. Під час війни це особливо необхідно, адже сьогоднішні школярі – це наше майбутнє. Студентам ми допомагаємо розвиватися, проводимо зустрічі та марафони та вчимо їх ставати конкурентоспроможними на ринку праці.

У складний час ми маємо робити ще більше для допомоги Україні, робити внесок у наше майбутнє. Наші ініціативи – це відображення глобального підходу і мотивації покращувати місто, де ми живемо. Від висадки луки біля нашого офісу з “Садом історій” для озеленення Рівного до співпраці з локальними університетами, розвитком рівненської ІТ-спільноти. 

на правах реклами

Радіо Трек: НОВИНИ

Радіо ТРЕК у Telegram · Twitter · Facebook.
Viber: 063-734-106-4
Сергій Шевчук

Сергій Шевчук

Відкрити плей-лист

Знайдено паспорт на прізвище Василюта

Знайдено паспорт Василюти Аріни Миколаївни 2006 р-н. Документ можна забрати у чергового на першому поверсі Міськвиконкому, що на вулиці Соборній, 12а 

Загублено документи Скібінський/Скібінська

Загублені документи, видані на ім'я та прізвище Микола Скібінський: студентський квиток, посвідчення водія, id картка. А також техпаспорт на мотоцикл, виданий на ім'я та прізвище Олена Скібінська.  

Знайдено автомобільні номера

  Знайдено автомобільні номера ВК1273НА , ВК7773ВК

Більше оголошень