Нашестя білого метелика. Чотири села на Волині – на карантині

Шкідник уразив понад тисячу гектарів

Американським білим метеликом уражена територія сіл Мстишин, Лучиці, Коршовець і Вербаїв, що на Волині. Загальна площа ураження шкідником — понад тисяча гектарів. Карантинний організм виявили фахівці фітосанітарної безпеки під час проведення щорічних обстежень у сфері карантину рослин.

Володимир Зварич, житель села Вербаїв Луцького району, помітив гусениць американського білого метелика на паркані, згодом — в саду на яблуні. Гілля, каже господар обійстя, довелося зрізати, аби зберегти майбутній урожай.

Шкідник їсть листя шовковиці, клена, горіха, груші, сливи, вишні, черешні, тополі та інших дерев. Загалом, пошкоджує близько 300 видів плодових, декоративних, лісових культур. Через нього власники садів втрачають урожай.

Докторка біологічних наук Катерина Сухомлін говорить, що розрізнити цього метелика — дуже легко. Він білосніжний, на крилах має шовковистий блиск, а тіло вкрите густими білими волосинками. Іноді метелики зустрічаються з чорними або темно-коричневими плямами на крилах.

Розрізнити самців і самок можна за формою вусиків. У самочок вусики веретеноподібні, не слабо опушені, у самців вусики — дуже опушені. Крім того, можна їх розрізнити за забарвленням крил. У самців більше чорних цяточок на білих крилах, у самочок менше чорних цяточок. Іноді трапляються самочки абсолютно біленькі. Покоління однієї самки може знищити 15-річне дерево повністю, — додала науковиця Катерина Сухомлін.

Вперше американський білий метелик на Волині з’явився торік. Цього року шкідника виявили уже вдруге. Жителі 4 населених пунктів у Луцькому районі, де запроваджено карантин, щодня виявляють на деревах білі павутинні гнізда американського білого метелика.

Воно є у кожному домогосподарстві. Поки що лише одне, два дерева пошкоджено. Ті дерева, які ушкоджені й не належать людям, ми будемо самостійно їх знищувати. А ті, що не зможуть, то сільрада допоможе їм у цьому, — сказала староста Боратинської ОТГ Луцького району Вікторія Косарук.

Станом на сьогодні у Луцькому районі, що на Волині, виявлені поки що лише поодинокі павутинні гнізда.

Гусінь росте і захоплює більшу площу на дереві. Гніздо стає більшим. І може дійти до таких розмірів, що дерево буде повністю оповите павутиною. На дереві вона скелетує листя, змертвляє. Коли досягає старших віків, вона спускається з цього дерева і далі йде на залялькування. Заляльковується і відроджується вдруге, — поінформувала в.о. начальника управління фітосанітарної безпеки Держпродспоживслужби в області Ірина Хайдукова.

Боротися з цим шкідником варто не лише зрізуванням рослинності чи гіллям дерев, але й проводити обробку біопрепаратами, які є безпечні для людей і тварин, а також інсектицидами — хімічними препаратами. Їх використовують в обмеженій кількості й лише з дозволу відповідних служб.

Петро Юровчик для РадіоТРЕК

Довідково

У випадку виявлення американського білого метелика необхідно здійснювати:

  • збір та знищення гусениць та кладок яєць;
  • обрізку гілок з гніздами гусені та спалення їх у спеціально відведених місцях;
  • очищення дерев від нашарування кори;
  • знищення рослинних решток;
  • перекопування при стовбурових кругів в садах, парках та на присадибних ділянках;
  • масовий вилов за допомогою феромонних пасток та ловчих поясів;
  • обробки інсектицидами та біопрепаратами в період відродження гусениць згідно із Переліком пестицидів і агрохімікатів дозволених до використання в Україні;
  • обробки дерев та кущів проти шкідників по голій кроні згідно із Переліком пестицидів і агрохімікатів дозволених до використання в Україні.

Відповідальність за дотримання вимог законодавства у сфері карантину рослин щодо знищення американського білого метелика покладається на землевласників та землекористувачів на території яких виявлено карантинного шкідника. Згідно ст. 12 ст. 47 ЗУ «Про карантин рослин», правила фіто санітарного контролю є обов’язковими для виконання органами державної влади та особами. При виявленні павутинних гнізд управління фіто санітарної безпеки ГУ Держпродспоживслужб у регіонах України рекомендує проводити заходи боротьби із шкідником на своїх територіях, аби зупинити поширення карантинного організму АБМ.

Наші новини у ТelegramНомер у Viber: 063-73-4-106-4 

 

Радіо Трек: НОВИНИ

Радіо ТРЕК у Telegram · Twitter · Facebook.
Viber: 063-734-106-4
Ольга Мартинюк

Ольга Мартинюк

Відкрити плей-лист

У Рівному згубився песик Арчі

Вчора зник йоркширський тер'єр сріблястого окрасу, Арчі. Собаку бачили в районі Політону, Автовокзалу Обласної лікарні.  Прохання повернути за винагороду.

Знайдено паспорт на прізвище Федорчук

У Рівному на вул. Київська в районі Спорттоварів знайдено паспорт, на прізвище Федорчук Юрій. Власник може звертатися за номером

Знайдено посвідчення з інвалідності на прізвище Ющук

Знайдено посвідчення з інвалідності другої групи на імʼя Ющук Олександр Миколайович та банківську картку ПриватБанк.  

Більше оголошень