Надіслали сотні резюме, щоб перевірити, які шанси в українок знайти роботу у Польщі

Чи підтвердилися побоювання поляків, що українці займають їхні робочі місця?

Громадяни Польщі стурбовані тим, що українці можуть забрати їхні робочі місця, або вважають, що приплив громадян України став причиною повільнішого зростання зарплати.

Кожен п'ятий поляк негативно ставиться до українців, а прихильну думку висловив кожен третій.

Аналітики вирішити з'ясувати, чи наратив, що «українки забирають роботу у польок» є правдою, - пише ukrayina.pl

Дослідники зазначають, що переважно негативно до громадян України налаштована група осіб віком від 25 до 34 років. У більшості позитивне ставлення висловлювали старші особи віком від 55 років.

На зростання негативних настроїв щодо українців може впливати здорожчання життя, а також занепокоєння власним матеріальним становищем поляків, - вважають у рекрутинговій компанії Personnel Service. 

Склад одягу у Польщі (фото ілюстративне)

Що показало дослідження?

Дослідники Польського економічного інституту перевірили, які шанси працевлаштуватися мають громадянки України порівняно з громадянками Польщі.

Виявляється, що навіть для фізичної роботи польські роботодавці не дуже охоче обирають жінок-біженок.

Для того, щоб перевірити, наскільки національність є важливою для роботодавців, аналітики Польського економічного інституту провели експеримент.

Вони підготували 375 фіктивних резюме українок зі схожими навичками. Пізніше резюме були надіслані роботодавцям з різних куточків Польщі. Заявки надсилалися як на посади, що вимагають вищої кваліфікації, так і на пропозиції, зокрема: робота на рецепції, кейтеринг або обслуговування клієнтів.

У результаті, з 375 фіктивних резюме, відповідь отримали лише 56 «кандидаток», тобто 15%.

У процесах набору на вищі посади різниця була статистично незначущою (зі 121 пропозиції громадянці Польщі передзвонювали 20 разів, а українці 15 разів).

Дослідники вважають, що на посадах, які не вимагають спеціальних знань і вищої освіти, українки перебувають у невигідному становищі.

Печатка з документу PESEL UKR

Згідно з дослідженням, вміння розмовляти польською є вирішальним для професійного успіху.

 

Лише 50% з тих, хто не володіє польською, змогли знайти працю.

Також зазначається, що у листопаді 2022 року – майже 40% українок заробляли від 2 до 3 тисяч злотих. Влітку 2023 року вже 30% з них вказали дохід 3-4 тисячі злотих нетто.

Радіо Трек: НОВИНИ

Радіо ТРЕК у Telegram · Twitter · Facebook.
Viber: 063-734-106-4

Оксана Герасимчук

Відкрити плей-лист

Загублені ключі

Загублено зв'язку ключів у чорній шкіряній ключниці. Прохання повернути за винагороду

На Князя Романа загублено чоловічий золотий ланцюжок

Сьогодні близько 9-ї години ранку на вулиці Князя Романа, 13, 6 під'їзд загублено чоловічий золотий ланцюжок з хрестиком. Прохання повернути за ВИНАГОРОДУ.

У Рівному згубився песик Арчі

Вчора зник йоркширський тер'єр сріблястого окрасу, Арчі. Собаку бачили в районі Політону, Автовокзалу Обласної лікарні.  Прохання повернути за винагороду.

Більше оголошень