На замітку рівнянам: що найбільше подорожчає цієї осені

Незважаючи на загальне зниження інфляції, осінь готує ряд неприємних "сюрпризів" для сімейних бюджетів

Хліб

Експерти прогнозують, що ще до кінця нинішнього року хліб подорожчає на 10-25%.

За даними Укрстату, за першу половину року хліб подорожчав приблизно на 8%, а за останній рік - на 18%.

Але різні сорти хліба дорожчали по-різному, та й в регіонах ціни змінювалися неоднаково. Наприклад, експерти Асоціації постачальників торговельних мереж підрахували, що за останній рік чорний хліб подорожчав в середньому в Україні на 37%, а в Києві - на 69%.

Білий хліб в Україні за рік піднявся в ціні на 28%, а, наприклад, в Запорізькій області - на 42%.

Майбутнє подорожчання також може бути не однаковим на різні сорти і в різних регіонах.

Основними причинами майбутнього подорожчання називають низький урожай. Експерти називають і масу інших причин для подорожчання хліба: підвищення цін на бензин і енергоресурси, підвищення зарплат та ін.

Якщо прогнози справдяться, це означає, що ті сорти хліба, які сьогодні продаються, скажімо, по 12 грн, коштуватимуть 13-15 грн, ті, які коштують 16 - доведеться купувати за 18-20 грн.

Алкоголь

Уряд знову вирішив підвищити мінімальні роздрібні ціни на алкогольні напої. Відповідну постанову було прийнято на засіданні 5 вересня і вступить вона силу вже в цьому місяці (через 10 днів після опублікування).

Мінімальні ціни на лікеро-горілчані напої збільшаться на 12,4-12,9%, на віскі, ром і джин - на 12%, на коньяк - на 6,6-9,5%, на вина - від 4,5 до 13,5%.

Вартість найдешевшої горілки складе 89,4 грн за півлітра (зараз - 79,55 грн ). Пляшку вина ємністю 0,7 л не знайдеш дешевше 42 грн, шампанського - 89 грн.

Мінімальні роздрібні ціни на коньяк виростуть з 597,3 до 641,6 грн за 1 літр спирту.

Газ

Чиновники, і експерти вже прямо говорять про те, що ціна на газ для населення зросте найближчим часом. Можливо, вже з 1 жовтня.

Міністр соціальної політики Андрій Рева вже навіть озвучив можливу нову ціну на газ: замість 6,96 грн за куб - близько 11 грн. Тобто подорожчання складе майже 60%. У той же час в НБУ прогнозує, що ціна газу підвищиться лише на 25%.

З 7 вересня в Україні працює технічна місія МВФ. Вона пробуде тут до 19 вересня. Не виключено, що "газове" рішення уряду з'явиться ще до закінчення роботи місії.

Газ для промислових підприємств уже подорожчав з 1 вересня. Новий диференційований тариф становить 10,2 - 11,1 грн за кубометр.

Вода та опалення

Напередодні нового опалювального сезону підвищаться також тарифи на інші комунальні послуги, зокрема на тепло і воду. Національна комісія з питань регулювання тарифів на електроенергію і комунальні послуги практично на кожному засіданні дає дозволи регіональним енергокомпаніям і водоканалам на зміну тарифів у бік підвищення.

Тарифи на тепло для населення в кожному регіоні різні, і подорожчання також не однакове.

Наприклад, в Запоріжжі тариф для населення на сьогоднішній день становить 1001,79 грн / Гкал, а підвищиться до 1025,95 грн / Гкал.

"Рівнетеплоенерго" поки поставляє тепло населенню за 1040,89 грн / Гкал, але на найближчому засіданні НКРЕКУ планується затвердити підвищений тариф - 1233,72 грн / Гкал. 

Подорожчання води в різних регіонах складе в середньому 12-13%.

Молоко і овочі

За прогнозами директора Української асоціації постачальників торговельних мереж Олексія Дорошенка, восени "борщовий набір" додасть до ціни 30%.

- Овочі будуть значно зростати в ціні. Якщо ми до кінця року будемо бачити інфляцію на рівні 8%, то подорожчання овочів очікується на 30-40%, - говорить Олексій Дорошенко.

Також прогнозується підвищення цін на молочну продукцію приблизно на 10%. Причинами називають скорочення поголів'я худоби, подорожчання кормів та ін.

Джерело: segodnya.ua

Радіо Трек: НОВИНИ

Радіо ТРЕК у Telegram · Twitter · Facebook.
Viber: 063-734-106-4

Редакція

Відкрити плей-лист

Загублені ключі

Загублено зв'язку ключів у чорній шкіряній ключниці. Прохання повернути за винагороду

На Князя Романа загублено чоловічий золотий ланцюжок

Сьогодні близько 9-ї години ранку на вулиці Князя Романа, 13, 6 під'їзд загублено чоловічий золотий ланцюжок з хрестиком. Прохання повернути за ВИНАГОРОДУ.

У Рівному згубився песик Арчі

Вчора зник йоркширський тер'єр сріблястого окрасу, Арчі. Собаку бачили в районі Політону, Автовокзалу Обласної лікарні.  Прохання повернути за винагороду.

Більше оголошень