Закладам освіти Рівного хочуть заборонити участь у Громадському бюджеті (+Результати голосування)

Через надзвичайну активність у голосуванні

На що рівняни віддадуть 10 мільйонів - сьогодні оголосили переможців громадського бюджету.

Першими серед великих і малих проектів стали футбольне поле біля гімназії «Гармонія» та фестиваль «Бульба-фест».

За них рівняни віддали по 1 800 голосів.

Загалом майже половина ініціатив-переможців стосується навчальних закладів міста. Тож наступного року планують заборонити освітянам брати участь у громадському бюджеті, говорить секретар міськради Сергій Паладійчук:

- Освітяни проявили велику активність. Якось це критикувати, мабуть, і неправильно. Єдине, що нам треба буде робити висновки, чи варто наступні роки допускати освітні заклади до таких речей.

 

​Рівне позитивно виділяється на фоні інших обласних центрів щодо коштів на освіту. Ми цього року дали на 30 млн більше, ніж держава рекомендувала дати. Це достатньо великі гроші, і ми розуміємо, що цього недостатньо.

 

​Але, ви знаєте, не можна за три роки, чи навіть за п’ять вирішити ті всі проблеми в освіті, які накопичувалися навіть не 27 років, а, мабуть, 50.

Разом з тим, навчальні заклади мають пам’ятати про те, що реалізація проекту за кошти громадського бюджету означає доступність до них усіх рівнян.

І якщо когось не пустять, до прикладу, на футбольне поле школи – матимуть особисту неприємну розмову із Сергієм Паладійчуком, попередив секретар Рівнеради.

Нагадаємо, що це голосування «за громадський бюджет» відзначилося тим, що учнів і студентів навчальних закладів привозили голосувати автобусами: Школи Рівного атакують ЦНАП буквально – на автобусах 

Але начальник міського управління освіти Василь Харковець це заперечив, і пояснив, що кількість учнів, які мають право голосувати за віком, не можуть вплинути на загальний результат: Харковець про розподіл 10 млн із бюджету міста: «Вони можуть зробити погоду у Рівному?!»

Розглянути доцільність участі усіх комунальних закладів пропонує член Координаційного комітету Андрій Токарський:

- Нам потрібно на наступний рік врахувати питання можливості реалізації проектів на території комунальних закладів, чи це освітні, чи це інші заклади міської ради. Адже ми розуміємо, що ця галузь має фінансування з міського бюджету.

 

​Управління освіти мало би зробити висновки: є запит на зміни, на якісну спортивну інфраструктуру – добре, давайте шукати на це кошти в бюджеті.

 

​Громадський бюджет не є «затиканням дірок», а є моментом діагностування проблеми.   

Переможцями стали:

Перші п'ять проектів - переможці. Обведено резервний проект

Перші 12 проектів - переможці. 13-й проект (обведений) - резервний

Переглянуть і можливість участі комерційних проектів.

Адже, до прикладу, «Бульба-фест», що вдруге став переможцем громадського бюджету, організатори до цього проводили. Отже, і кошти на фестиваль у них були.

Разом з тим, цього року у голосуванні за проекти громадського бюджету взяло участь удвічі більше рівнян, аніж за два попередні роки разом – майже 14 тисяч осіб.

Затвердити проекти Громадського бюджету ще мають депутати на сесії.

У лютому, коли формуватимуть бюджет Рівного на наступний рік, врахують необхідність надання коштів на 17 проектів громадського бюджету.

Передбачили члени координаційного комітету два резервні проекти (обведені на фото вище).

За словами Сергія Паладійчука, зробили так, враховуючи  досвід попередніх років. Адже в процесі реалізації можуть постати на перший погляд непомітні проблеми. Допускає Сергій Паладійчук, що хтось із авторів може відмовитися від проекту.

Враховуючи, що більшість переможців хочуть майданчики, швидше за липень проекти не реалізують, бо підготовка вимагає багато часу на документи і погодження.

Так, до прикладу, сталося із проектом парку біля ПДМ, реалізацію якого не можуть розпочати вже впродовж двох років.

Однак, нарешті майже всі документи готові і можливо, навесні, там почнуться зміни.

Радіо Трек: НОВИНИ

Радіо ТРЕК у Telegram · Twitter · Facebook.
Viber: 063-734-106-4
Ілона Радзівіл

Ілона Радзівіл

Відкрити плей-лист

Загублені ключі

Загублено зв'язку ключів у чорній шкіряній ключниці. Прохання повернути за винагороду

На Князя Романа загублено чоловічий золотий ланцюжок

Сьогодні близько 9-ї години ранку на вулиці Князя Романа, 13, 6 під'їзд загублено чоловічий золотий ланцюжок з хрестиком. Прохання повернути за ВИНАГОРОДУ.

У Рівному згубився песик Арчі

Вчора зник йоркширський тер'єр сріблястого окрасу, Арчі. Собаку бачили в районі Політону, Автовокзалу Обласної лікарні.  Прохання повернути за винагороду.

Більше оголошень