На Рівненщині вперше в Україні міткою на шиї закільцювали лебедя-шипуна (ФОТО)

Фото ілюстративне, з відкритих джерел

Сталося це напередодні неподалік Сарн на Рівненщині.

Міткою на шиї закільцювали лебедя, який оселився на одній з водойм неподалік районного центру.

Перед початком морозів на водоймі оселилося близько пів сотні птахів. Однак відколи через мінусову теппературу канал почав замерзати й відкрите водне плесо стало зменшуватися в розмірах, лебеді, які там жили, відлетіли.

 

Залишився лише один, який, ймовірно, через брак сил не зміг полетіти з водойми. Його й закільцювали кольоровою міткою на шиї, – розповів сарненський орнітолог Олександр Добринський.

Фото надав орнітолог Олександр Добринський

В Україні це зробили вперше.

Раніше птахів також кільцювали, розповідає орнітолог, але робили це звичайним способом — металеве кільце розміщували на одній з кінцівок.

 

А в цьому в додачу до металевого кільця лебідь отримав ще й нашийне пластикове кільце з номером.

Фото надав орнітолог Олександр Добринський

Кільцюють птахів для того, аби простежити їхню міграцію. Це один з наукових методів досліджень та ідентифікації пернатих. 

Разом із кольоровими кільцями на шиї лебедя чіпляють і металеві кільця. Вони прослужать довше, аніж пластикові.

Фото надав орнітолог Олександр Добринський

Просто так закільцювати птаха не можна. На це потрібний спеціальний дозвіл. Його видає Український центр кільцювання птахів. В цьому випадку використовувалось ще й мічення кольоровим нашийним кільцем, а це вже має затвердити міжрядний координатор з кільцювання кольоровими кільцями.

 

І лише після цього можна подати заявку на виготовлення кольорового кільця, – пояснив Олександр Добринський.

Кільцюють птахів для того, аби прослідкувати їхню міграцію. Це один з наукових методів досліджень та ідентифікації пернатих.

Фото надав орнітолог Олександр Добринський

Завдяки кільцюванню можна прослідкувати переміщення конкретного птаха, де саме він буде зимувати, де приступить до розмноження.

 

До прикладу, відомо, що лебідь, якого закільцювали учора, 2020 року народження. Тільки у трирічному віці молодий лебідь стає бездоганно білим, а статевої зрілості досягає на 4 році свого життя. 

До слова, закільцьований лебідь цьогоріч не зимуватиме  на замерзлій водоймі поблизу Сарн, тому що після кільцювання його відвезли на водосховище, що неподалік Острога. Вода там підігрівається Хмельницькою АЕС і тому не замерзає. А на відкритій воді птаху буде набагато безпечніше.

Наші новини у Тelegram. Номер Радіо ТРЕК у Viber: 063-73-4-106-4 

Радіо Трек: НОВИНИ

Радіо ТРЕК у Telegram · Twitter · Facebook.
Viber: 063-734-106-4
Аліна Тис

Аліна Тис

Відкрити плей-лист

Загублені ключі

Загублено зв'язку ключів у чорній шкіряній ключниці. Прохання повернути за винагороду

На Князя Романа загублено чоловічий золотий ланцюжок

Сьогодні близько 9-ї години ранку на вулиці Князя Романа, 13, 6 під'їзд загублено чоловічий золотий ланцюжок з хрестиком. Прохання повернути за ВИНАГОРОДУ.

У Рівному згубився песик Арчі

Вчора зник йоркширський тер'єр сріблястого окрасу, Арчі. Собаку бачили в районі Політону, Автовокзалу Обласної лікарні.  Прохання повернути за винагороду.

Більше оголошень