На Рівненщині стартує щорічна акція «16 днів проти насильства»

​З цього приводу у Рівненській ОДА вчора провели круглий стіл

25 листопада – Міжнародний день боротьби з насильством над жінками, а 10 грудня – Міжнародний день з прав людини.

І цей шістнадцятиденний період традиційно присвячують заходам проти насильства.

Обговорити актуальні проблеми зібралися представники соціальних установ, громадських організацій, юристи, поліція та освітяни.

За даними управління превентивної діяльності з початку року до підрозділів поліції звернулося майже 4 тисячі осіб, які потерпають від домашнього насилля.

 

Водночас, проаналізувавши статистику, понад 800 насильників притягуються до відповідальності повторно. 

Старший інспектор відділення дільничних офіцерів поліції УПД Олег Шандрук зазначив:

Саме ці 800 випадків насторожують нас. Це свідчить про системність, і що в цих сім’ях нічого не змінюється після втручання поліції чи соціальних служб.

Разом із тим Олег Шандрук розповів про нові норми Закону України «Про запобігання та протидію домашньому насильству». Законодавство змінюється: відтепер не жертва, а сімейний насильник шукатиме собі притулок:

Згідно із нововведеннями, що запрацюють уже з 1 січня 2019 року, поліцейський, який прибуватиме на виклик про вчинення домашнього насильства, зможе складати терміновий заборонний припис.

 

Це означатиме, що незалежно від права власності на житло Закон діятиме в інтересах потерпілої сторони. І тепер кривднику потрібно шукати місце, де він перебуватиме на час дії припису.

Директор департаменту соціального захисту населення ОДА Олексій Шамак додав:

Подолання і запобігання насильства над жінками складна проблема, яка потребує комплексного підходу. Тут не достатньо зусиль лише органів влади, потрібно разом з нашими соціальними партнерами вирішувати це питання заради ліквідації такого ганебного явища.

Для тих, хто стикнеться з насильством і змушений буде на деякий час вберегтися від кривдника, у Рівному створюють додаткове відділення на базі центру соціально-психологічної допомоги.

Там люди матимуть прихисток у будь-який час доби.

 

За результатами круглого столу його учасники розроблять резолюцію, яка включатиме пропозиції щодо профілактики, запобігання та протидії насильству. Зокрема, внесення змін в чинні програми з метою утворення мобільних бригад, проведення профілактичних зустрічей з батьками у школах та просвітницьку роботу.

Радіо Трек: НОВИНИ

Радіо ТРЕК у Telegram · Twitter · Facebook.
Viber: 063-734-106-4
Юлія Вознюк

Юлія Вознюк

Відкрити плей-лист

Загублені ключі

Загублено зв'язку ключів у чорній шкіряній ключниці. Прохання повернути за винагороду

На Князя Романа загублено чоловічий золотий ланцюжок

Сьогодні близько 9-ї години ранку на вулиці Князя Романа, 13, 6 під'їзд загублено чоловічий золотий ланцюжок з хрестиком. Прохання повернути за ВИНАГОРОДУ.

У Рівному згубився песик Арчі

Вчора зник йоркширський тер'єр сріблястого окрасу, Арчі. Собаку бачили в районі Політону, Автовокзалу Обласної лікарні.  Прохання повернути за винагороду.

Більше оголошень