На Рівненщині росте радіоактивна картопля

Допустима норма перевищена у 5-10 разів

Наслідки Чорнобиля даються взнаки на Рівненщині. Майже через 30 років після катастрофи в області продовжують виявляти продукти з радіацією. За інформацією управління з питань надзвичайних ситуацій та цивільного захисту населення Рівненської облдержадміністрації перевищення норми, в основному, цезію, щонайменше, в 5 разів, було виявлено в продуктах, вирощених в приватних господарствах в населених пунктах Рокитнівського району. А в сушених грибах перевищення виявили і на Сарненщині. Служба радіологічного контролю відібрала майже дві з половиною тисячі проб і превищення норми радіаційних речовин було виявлено в картоплі та моркві, говорить заступник начальника відділу інженерно-хімічних заходів та у справах захисту населення від наслідків Чорнобильської катастрофи ОДА Петро Степанюк:

 

 

- Чотири проби картоплі, три проби моркви а також було зареєстровано двадцять три проби дикоростучих ягід і грибів теж було перевищення, і в двадцяти двох пробах в сушених грибах. Це було зафіксовано в населених пунктах Рокитнівського району в селах Дроздин та Переходичі. В цих населених пунктах був цезій виявлений у пробах картоплі. В лісі само собою виявляється, але бувають випадки, що і втаких продуктах як картопля, морква проскакують.

 

Він також додав, що раніше, з 2013 року, подібні заміри проводилися щорічно: відбирали по 5 проб картоплі та молока. Зараз на такі масштабні перевірки фінансування немає, тож подібні роботи не виконуються. В управлінні кажуть, що з тамтешнім населення постійно проводиться роз’яснювальні роботи, їм повідомляють, які добрива необхідно використовувати при висаджуванні городини. Щодо молока – раніше давали спеціальні комбікорми, зараз на це також немає фінансування, а самостійно громадянам цей корм неможливо купити. Єдине, що рекомендують, при виявленні перевищення норми цезію у молоці, продукт використовувати на переробку, наприклад, робити з нього масло чи сир.

 

Радіо Трек: НОВИНИ

Радіо ТРЕК у Telegram · Twitter · Facebook.
Viber: 063-734-106-4
Ілона Радзівіл

Ілона Радзівіл

Відкрити плей-лист

У Рівному згубився песик Арчі

Вчора зник йоркширський тер'єр сріблястого окрасу, Арчі. Собаку бачили в районі Політону, Автовокзалу Обласної лікарні.  Прохання повернути за винагороду.

Знайдено паспорт на прізвище Федорчук

У Рівному на вул. Київська в районі Спорттоварів знайдено паспорт, на прізвище Федорчук Юрій. Власник може звертатися за номером

Знайдено посвідчення з інвалідності на прізвище Ющук

Знайдено посвідчення з інвалідності другої групи на імʼя Ющук Олександр Миколайович та банківську картку ПриватБанк.  

Більше оголошень