На Рівненщині люди не знають своїх прав

Лише 13% жителів області добре орієнтуються у власних правах

Громадська організація «Кримська діаспора Рівненщини» цікавилась, чи знають люди, як поводитися під час затримання правоохоронцями, чи чули вони про безоплатну правову допомогу, чи поінформовані про послуги безкоштовного адвоката.

За результатами дослідження, населення Рівненщини має низький рівень поінформованості у сфері прав людини.

До того ж, третина респондентів вважає, що за останні роки ситуація в цій сфері погіршилася. Більше половини опитаних чули про безоплатну правову допомогу, але майже 50 відсотків із них не має уявлення, з яких питань її можна отримати. Тим часом про право на безкоштовного адвоката більшість респондентів чула. Однак лише 50 відсотків із них знають, що він повинен виїжджати на кожне затримання, і трохи більше 30 відсотків орієнтується, що від послуг безкоштовного адвоката можна відмовитися лише в його присутності. 

Ситуацію роз’яснює пояснює керівник ГО «Кримська діаспора Рівненщини» Ельвіра Шиліна:

Найголовніша проблема – так звані приховані затримання. Мова йде про факти, коли людину утримують в поліції, проводять із нею слідчо-оперативні чи інші дії, а в цей час вона навіть не знає, що затримана. У такому випадку особа не має ніякого статусу і залишається беззахисною. Таким чином виникає величезне поле для зловживань. Я, звісно, беру крайні варіанти. Але нещодавно ми чули, що у Вараші людину в райвідділку катували струмом. Щоб запобігти схожим випадкам, і розроблений такий запобіжник, як послуга безкоштовного адвоката від центру БВПД при затриманні.
 

За офіційними даними ,на Рівненщині за 5 місяців цього року було всього 5 адмінзатримань. Насправді ж проблема в тому, що затримання просто не оформлюють і люди лишаються беззахисними, вважають активісти.


 

 

Радіо Трек: НОВИНИ

Радіо ТРЕК у Telegram · Twitter · Facebook.
Viber: 063-734-106-4

Редакція

Відкрити плей-лист

У Рівному згубився песик Арчі

Вчора зник йоркширський тер'єр сріблястого окрасу, Арчі. Собаку бачили в районі Політону, Автовокзалу Обласної лікарні.  Прохання повернути за винагороду.

Знайдено паспорт на прізвище Федорчук

У Рівному на вул. Київська в районі Спорттоварів знайдено паспорт, на прізвище Федорчук Юрій. Власник може звертатися за номером

Знайдено посвідчення з інвалідності на прізвище Ющук

Знайдено посвідчення з інвалідності другої групи на імʼя Ющук Олександр Миколайович та банківську картку ПриватБанк.  

Більше оголошень