На Рівненщині хочуть розпочати боротьбу з небезпечною отруйною рослиною

Йдеться про борщівник Сосновського

На Рівненщині хочуть розробити програму боротьби з небезпечною отруйною рослиною.

Йдеться про борщівник Сосновського. Раніше ним годували худобу. Однак, як зазначають науковці, після того, як почали утворюватися особисті та фермерські господарства, багато територій лишилися без догляду за поширенням цієї слини. А розростається вона надзвичайно швидко.

Тож екологи пропонують розробити спеціальну програму, аби розпочати боротьбу з борщівником, говорить голова обласної наукової ради Всеукраїнської екологічної ліги та завкафедри екології, географії і туризму РДГУ Дарія Лико:

- Найбільше він поширюється обабіч доріг, біля лісосмуг залізничних колій, на межах, які існують між полями, і туди доступ техніки, використання якихось хімічних засобів боротьби є надзвичайно складним. Тому ми просимо розробки заходів і уже за три роки ми хочемо вам навести, що ця рослинність буде знищена. Найефективніший засіб - це механічне видалення квітконосів.

Отруйним борщівник Сосновського є не завжди,

небезпечним він стає в кінці червня на початку липня, коли випускає квітконоси і листя стає токсичним.

Ця рослина викликає опіки не лише зовнішні, а й внутрішніх органів.

На Рівненщині небезпечна рослина росте практично всюди, її зустрічали і у Рівному. А от найрідше борщівник зустрічається на півночі Рівненщини.

Члени комісії висловили пропозицію, щоб вирізати борщівник до того, як він стає токсичним і, можливо, здавати у господарства для годівлі тварин.

Екологічна комісія облради доручила науковцям опрацювати програму з обласним департаментом екології і визначити необхідне фінансування та представити напрацювання на наступне засідання комісії. Таким чином, питання зможуть винести на найближче засідання сесії і передбачити кошти уже на наступний рік.

До слова, борщівник – проблема не лише Рівненщини. Подібну програму розглядали у Львівській області, на неї виділили 100 тисяч гривень.

Радіо Трек: НОВИНИ

Радіо ТРЕК у Telegram · Twitter · Facebook.
Viber: 063-734-106-4
Ілона Радзівіл

Ілона Радзівіл

Відкрити плей-лист

Загублені ключі

Загублено зв'язку ключів у чорній шкіряній ключниці. Прохання повернути за винагороду

На Князя Романа загублено чоловічий золотий ланцюжок

Сьогодні близько 9-ї години ранку на вулиці Князя Романа, 13, 6 під'їзд загублено чоловічий золотий ланцюжок з хрестиком. Прохання повернути за ВИНАГОРОДУ.

У Рівному згубився песик Арчі

Вчора зник йоркширський тер'єр сріблястого окрасу, Арчі. Собаку бачили в районі Політону, Автовокзалу Обласної лікарні.  Прохання повернути за винагороду.

Більше оголошень