На Рівненщині чоловік розрахувався з кур’єром фальшивими 500-гривневими купюрами (ФОТО, ВІДЕО)

Підробленими грошовими коштами розрахувався із кур’єром однієї із служб експрес-доставки невідомий. Чоловік в обумовленому місці за обраний в Інтернеті мобільний телефон заплатив 16 тисяч 500 гривень 500-гривневими купюрами. А вже потому бухгалтер установи запідозрила, що вони несправжні, та звернулася до поліції.

Правоохоронці вилучили з місця події 31 купюру номіналом 500 гривень, 2011 року випуску, та відправили на дослідження до Рівненського науково-дослідного експертно-криміналістичного центру МВС України.

За частиною 1 статті 199 Кримінального кодексу України (виготовлення, зберігання, придбання, перевезення пересилання, ввезення в Україну з метою збуту, а також збут підробленої національної валюти України) відкрито кримінальне провадження. Правоохоронці проводять досудове розслідування і встановлюють осіб, причетних до скоєння кримінального правопорушення.

Уберегти себе від подібних ситуацій та відрізнити справжню грошову банкноту від підробленої можна, дослухавшись порад експертів.

– Для виготовлення грошей використовується папір, який має спеціальні властивості, має більшу густину, волого- та температурну стійкість, – зазначає заступник начальника відділу криміналістичних видів досліджень та обліків Іван Гоменюк. — Якщо такий папір спробувати на дотик, то стає помітно, що йому властивий спеціальний «хруст». Звичайний папір такого хрусту не дасть. Наступне, на що потрібно звертати увагу, це наявність водяного знаку, його чіткість та відповідність зображення до портрету оригіналу.

Водяний знак імітований (лицева, зворотня сторони), шляхом нанесення  контуру портрета Григорія Сковороди, барвником білого кольору на зворотній стороні банкноти.

Водяний знак з лицевої та зворотньої сторони в справжній банкноті.
Ще один захисний елемент – захисна кодована стрічка, яку можна спостерігати на просвіт. Цей елемент повинен містити мікротекст у вигляді зображення номіналу «500», скорочена назва «грн» і зображення Державного Герба України.

Також до важливих елементів захисту банкнот відноситься елемент, виконаний спеціальною, оптично-змінною фарбою. Ромбоподібний елемент, який знаходиться на лицевій стороні банкноти надрукований фарбою, яка змінює свій колір під час розгляду банкноти під різними кутами зору: бузковий (малиново-фіолетовий) колір змінює на оливково-зелений і навпаки.

Також при огляді грошових банкнот потрібно звертати увагу на рельєфні зображення, які містяться на лицевій стороні банкноти, які відчуваються на дотик.

Що робити, коли виявили сумнівні банкноти:
- повідомити в органи поліції про виявлення банкноти, що викликає сумнів у її справжності;
- детально розповісти про обставини отримання підробленої купюри (де, в який час, від кого, за яких умов, особливі прикмети того, хто збув, можливе місце його знаходження, напрямок пересування, транспортний засіб, інші деталі події);
- надати реквізити купюри і вказати особливості, що викликали сумнів у її справжності (номінал, серійний номер, дефекти фізичного або хімічного походження);
- зберегти отриману купюру, яка викликає сумнів у достовірності, у тому вигляді, в якому вона була отримана від іншої особи, до прибуття працівників поліції;
- залежно від обставин отримання купюри, запам’ятати інших осіб, які в подальшому підтвердять зазначені дії або нададуть додаткову інформацію, необхідну для розкриття злочину;
- за умови дотримання особистої безпеки здійснити можливі дії із затримання збувачів (відвернути увагу, затримати час або інше) до прибуття співробітників поліції.

Радіо Трек: НОВИНИ

Радіо ТРЕК у Telegram · Twitter · Facebook.
Viber: 063-734-106-4

Редакція

Відкрити плей-лист

Загублені ключі

Загублено зв'язку ключів у чорній шкіряній ключниці. Прохання повернути за винагороду

На Князя Романа загублено чоловічий золотий ланцюжок

Сьогодні близько 9-ї години ранку на вулиці Князя Романа, 13, 6 під'їзд загублено чоловічий золотий ланцюжок з хрестиком. Прохання повернути за ВИНАГОРОДУ.

У Рівному згубився песик Арчі

Вчора зник йоркширський тер'єр сріблястого окрасу, Арчі. Собаку бачили в районі Політону, Автовокзалу Обласної лікарні.  Прохання повернути за винагороду.

Більше оголошень