На честь героя, який народився в Сарнах, назвали село на Донеччині (ФОТО/ВІДЕО)

Позивний «Уж»

Він був 1969 р.н., і молоді бійці називали його «батею». Одного дня, аби врятувати шістьох із них, вн накрив собою гранату. 

Як писали днями «Вісті Рівненщини», героя вшанували у Сарнах.

З нагоди роковин загибелі українського воїна, бійця батальйону спеціального призначення «Азов» Степана  Криворученка (позивний «Уж») біля меморіальних дошок (будинок № 60, що на вул. Широкій у місті Сарни, де мешкає родина героя), а також біля Сарненської ЗОШ I-III ст. № 4, де навчався герой АТО, відбулися заходи з ушанування його пам’яті.

Сюди прийшли знайомі, вчителі та учні ЗОШ № 4, які взялися піклуватися про меморіальну дошку, а також радник голови районної ради Микола Драганчук, громада міста.

Степан Криворученко народився і до 12 років жив у Сарнах, потім до початку російської окупації проживав у Криму.

З перших днів появи «зелених чоловічків» активно протистояв загарбникам. Із родиною перебрався до Борисполя, а в серпні 2014-го вступив до Нацгвардії.

Вже у грудні він вирушив до зони бойових дій, де воював у батальйоні «Азов». Хоч до того тричі писав рапорт, просився на фронт. Але йому доручили тренувати молодих бійців, котрі його поважали і любили, називали «батею».

Проте повоювати довелося недовго – 5 лютого 2015-го Степан Криворученко загинув, потрапивши в засідку під час виконання бойового завдання поблизу села Широкине Волноваського району Донецької області.

Ціною власного життя він прикрив відхід загону під наступом терористичних сил, які в декілька разів перевищували чисельність українського розвідувального загону. 

Розвідники потрапили на розтяжку.


«Уж» накрив собою гранату, врятувавши шістьох молодих побратимів. 

Посмертно був нагороджений орденом «За мужність» III ступеня.

Степан Криворученко також нагороджений медаллю за звільнення Маріуполя.

У Борисполі, в місцевому музеї зберігаються світлини «Ужа», його речі, інформація про нього, є прапор, на якому розписалися його побратими. 

На честь Степана Криворученка в Борисполі перейменували одну з вулиць, яка тепер носить його ім’я.

А ще – для увічнення пам’яті славетного сарненчанина «Степана-Ужа» постановою від 12 травня 2016 року № 1351-VIII «Про перейменування окремих населених пунктів та районів на тимчасово окупованих територіях Донецької та Луганської областей» Верховна Рада України перейменувала село Ленінське Саханської сільської ради Новоазовського району на село Ужівка на честь Степана Криворученка – так увчнили позивний Героя і його жертовність заради українського народу.

Радіо Трек: НОВИНИ

Радіо ТРЕК у Telegram · Twitter · Facebook.
Viber: 063-734-106-4
Микола Кульчинський

Микола Кульчинський

Відкрити плей-лист

Загублені ключі

Загублено зв'язку ключів у чорній шкіряній ключниці. Прохання повернути за винагороду

На Князя Романа загублено чоловічий золотий ланцюжок

Сьогодні близько 9-ї години ранку на вулиці Князя Романа, 13, 6 під'їзд загублено чоловічий золотий ланцюжок з хрестиком. Прохання повернути за ВИНАГОРОДУ.

У Рівному згубився песик Арчі

Вчора зник йоркширський тер'єр сріблястого окрасу, Арчі. Собаку бачили в районі Політону, Автовокзалу Обласної лікарні.  Прохання повернути за винагороду.

Більше оголошень