На українських чоловіків у Європі відкладений попит. Експерт попередив про масову еміграцію після війни

Каже, що відбуватиметься вона у два етапи і це природно 

Після закінчення війни в Україні відбудеться нова еміграційна хвиля. Втім не єдина, наступна можлива після вступу України до ЄС вважає  експертом у сфері міграційної політики Андрій Гайдуцький. 

Частина людей виїде за кордон або до родин, або на роботу, адже на українських чоловіків в ЄС формується відкладений попит. Другий етап — це вступ України в ЄС, що теж вплине на відтік українців, адже різниця в оплаті праці залишається величезною, – вважає Андрій Гайдуцький.

Такі процеси переживали й інші країни Євросоюзу. Востаннє зокрема після розширення союзу у 2004 році. 

Наприклад, за 2004–2007 роки лише з Польщі виїхало понад 2,3 мільйона людей (6,6% населення), з Румунії — більш як 2 мільйони (майже 10%), з Литви — 400 тисяч (12% населення). Тому вони зараз активно залучають іноземців, – наголосив експерт.

На думку Гайдуцького, виключно безпековий фактор не стане ключовим для масового повернення українців додому. Адже люди виїздили за кордон і в мирний час. 

За даними Opendatabot, загалом за відносно спокійні 2016–2020 роки також виїхало і не повернулося додатково 700 тисяч українців. Війна, чи відсутність повної безпеки, не є ключовою причиною еміграції, це лише тригер, який її прискорює. Наявність роботи теж не зупиняє від еміграції — зараз у нас рекордна кількість вакансій, яка вища рівня 2021 року. Чому тоді люди їдуть? І тим більше власне житло не є приводом для них лишатися. Україна входить до топ-5 країн Європи за наявністю власного житла. Понад 85% домогосподарств мають власне житло, - каже фахівець. 

За його словами після війни країни Євросоюзу не надто сприятимуть тому, щоб українці повернулися додому. Адже завдяки українцям Європа розв'язує власні проблеми з нестачею робочої сили (бо і їх населення виїздило за кордон) і високим відсотком старіння населення і низьку народжуваність. 

Українські біженці перебувають тільки у першому триместрі свого міграційного циклу. А весь міграційний цикл триває в середньому 3–15 років і залежить від цілей людини, - порівнює експерт пропозиції повернутися додому, з прикладом, якби вагітній запропонували б народити вже у перші місяці вагітності. 

Безсумнівно частина людей повернуться. Зокрема ті, хто встигне накопичити якусь суму грошей, щоб почати власний бізнес в Україні. Але я багато людей поїдуть, і це теж природний процес. 

Джерело: zn.ua

Радіо Трек: НОВИНИ

Радіо ТРЕК у Telegram · Twitter · Facebook.
Viber: 063-734-106-4
Ольга Мартинюк

Ольга Мартинюк

Відкрити плей-лист

Собаку з двома нашийниками бачили у Новому Дворі

У Новому Дворі помітили собаку. На вигляд це довгошерста німецька вівчарка, має два нашийники.

Пес знайшов гаманець із банківськими картками

На вулиці Григорія Сковороди собака знайшла гаманець із банківськими картками. Одна із карток зареєстрована на ім'я Марії Бекеш. 

Знайдено паспорт на прізвище Василюта

Знайдено паспорт Василюти Аріни Миколаївни 2006 р-н. Документ можна забрати у чергового на першому поверсі Міськвиконкому, що на вулиці Соборній, 12а 

Більше оголошень