На Рівненщині в домівках селяться величезні чорні павуки. Чи варто боятися?

Схожі на каракуртів

В Рівненській області люди занепокоєні через те, що в оселях з’являються великі павуки, дуже схожі на смертельно небезпечних каракуртів.

Вони живуть в сараях, на горищах, у темних закутках квартир чи будинків.

Насправді це Стеатода, або, як їх ще називають, псевдокаракурт. Ці павуки неагресивні і досить корисні – вони знищують шкідливих комах (клопів, тарганів, мух). Це далекі родичі Каракуртів, але, на відміну від хижої рідні, вони абсолютно безпечні.

Як їх відрізнити?

Стеатода не має яскраво-червоних чи інших кольорових плям на тілі.

На відміну від каракуртів не має яскраво-червоного малюнка у вигляді пісочного годинника чи інших яскравих плям на тілі, її забарвлення варіює від пурпурно-коричневого до чорного, зі світлими відмітинами.

Цей вид завжди живе поруч з людиною. Зараз, через відносно теплу зиму, таких поселенців у людському житлі багато, ближче до холодів вони ще й почнуть кругліти.

Стеатода – спокійний павук

Вона уникає зайвих рухів та може довго сидіти в укритті, вичікуючи жертву. Зазвичай люди помічають у домівках лише молодих особин, які іноді наважуються мігрувати квартирою.

Павуки цієї родини вкрай рідко кусаються, лише якщо виявляти до них відверту агресію. Укуси мають короткочасну дію, до некрозу тканин не призводять.

Втім, укус будь-якого павука може мати наслідки

Отрута це завжди складна біологічна сполука і вона може по-різному діяти на кожен організм.

Фахівці радять сфотографувати павука, з яким ви контактували, промити місце укусу антисептиком чи мильним розчином. Якщо є ранка, її треба забинтувати, можна прикласти холодний компрес.

Потерпілому радять пити багато води та звертатися в лікарню, якщо виникла алергічна реакція.

Джерело: Рівненський обласний центр контролю та профілактики хвороб

Радіо Трек: НОВИНИ

Радіо ТРЕК у Telegram · Twitter · Facebook.
Viber: 063-734-106-4

Редакція

Відкрити плей-лист

Загублені ключі

Загублено зв'язку ключів у чорній шкіряній ключниці. Прохання повернути за винагороду

На Князя Романа загублено чоловічий золотий ланцюжок

Сьогодні близько 9-ї години ранку на вулиці Князя Романа, 13, 6 під'їзд загублено чоловічий золотий ланцюжок з хрестиком. Прохання повернути за ВИНАГОРОДУ.

У Рівному згубився песик Арчі

Вчора зник йоркширський тер'єр сріблястого окрасу, Арчі. Собаку бачили в районі Політону, Автовокзалу Обласної лікарні.  Прохання повернути за винагороду.

Більше оголошень