На кожне підвищення є своя протидія: пенсії українцям масштабно уріжуть

Експерти розповіли, скільки зможе виплачувати держава пенсіонерам

В Україні розмір пенсій буде щорічно скорочуватися. У результаті – вже незабаром – замість 30% від зарплати на заслуженому відпочинку можна буде отримувати усього 20%. Але й це не межа.

Такими темпами чинна пенсійна система може зовсім розвалитися. Пенсії зменшать усім.

 

Це вже відбувається, кажуть експерти.

Нині українці, за даними Мінсоцполітики, отримують пенсію, розмір якої становить 30% від колишньої зарплати. Наприклад, якщо Ви офіційно отримували 10 000 грн, то в кращому випадку на заслуженому відпочинку можна буде отримувати по 3 000 грн щомісячно.

Але в майбутньому ситуація буде тільки погіршуватися...

Перспектива – буде 20%, – розповіла міністерка соціальної політики Марина Лазебна на круглому столі, присвяченому пенсійній реформі.

Тобто, з тією ж зарплатою у 10 тисяч можна буде отримувати лише близько двох тисяч пенсії.

Та й це не межа. Ще кілька місяців тому прем'єр-міністр Денис Шмигаль заявляв, що пенсій взагалі може не бути. Дефіцит Пенсійного фонду зростає щорічно, ринок праці частково перебуває в тіні, а зарплати платять у конвертах. У такій ситуації уряд може або боротися з тінню, або погоджуватися: банкрутства ПФУ не уникнути.

Чому падають пенсії?

Ще до 2017-го українці за кожен відпрацьований рік отримували 1,5% від розрахункового заробітку. Уже 4 роки замість 1,5% нараховують тільки 1%. І тут варто зауважити, що йдеться не про відсоток від зарплати.

Серед причин погіршення ситуації в Пенсійному фонді:

  • демографічна криза (кількість тих, хто працює, скорочується, кількість пенсіонерів зростає);
  • найвищий рівень зарплат у тіні;
  • неефективна робота уряду в сфері пенсійного забезпечення.

Як розрахувати розмір пенсії?

Для розрахунку розміру майбутньої пенсії використовують три змінних показники: власну зарплату, стаж і середню зарплату по країні.

Формула виглядає так:

середню з/п країні за останні 3 роки множимо на співвідношення власної зарплати до середньої, а тоді множимо на стаж (в роках) і ще на 1%.

Така формула призводить до того, що пенсія буде значно нижчою, ніж якби її розмір рахувався від розміру зарплати.

До речі, деякі категорії (наприклад, судді) можуть просто отримати близько 80% зарплати того, хто продовжує працювати на посаді судді.

Джерело: Патріоти України

Радіо Трек: НОВИНИ

Радіо ТРЕК у Telegram · Twitter · Facebook.
Viber: 063-734-106-4

Редакція

Відкрити плей-лист

Пес знайшов гаманець із банківськими картками

На вулиці Григорія Сковороди собака знайшла гаманець із банківськими картками. Одна із карток зареєстрована на ім'я Марії Бекеш. 

Знайдено паспорт на прізвище Василюта

Знайдено паспорт Василюти Аріни Миколаївни 2006 р-н. Документ можна забрати у чергового на першому поверсі Міськвиконкому, що на вулиці Соборній, 12а 

Загублено документи Скібінський/Скібінська

Загублені документи, видані на ім'я та прізвище Микола Скібінський: студентський квиток, посвідчення водія, id картка. А також техпаспорт на мотоцикл, виданий на ім'я та прізвище Олена Скібінська.  

Більше оголошень