«Ми на дні», - депутат Курсик про публічність і відкритість у роботі міськради

Аби змінити таку ситуацію, робоча група близько двох місяців працювала над новим регламентом Рівнеради

Рівненська рада у своїй роботі значно відстає від змін державного законодавства. Це стосується і  питань публічності роботи депутатів. Аби змінити таку ситуацію, робоча група близько двох місяців працювала над новим регламентом рівнеради, розробкою якого вперше займалися не працівники апарату міськради, а депутати спільно з громадськими активістами.

Новим документом пропонується проводити онлайн трансляцію засідань сесії на сайті міськради та опублікування аудіо запису засідання для загального доступу на наступний день. Крім того, оприлюднені мають бути проекти рішень, висновки комісій, які працювали над тим чи іншим питанням, результати поіменного голосування та відвідуваність депутатами засідань. Також пропонується створити електронний кабінет кожного депутата - у разі, якщо його виборець не може з ним зв’язатися, така можливість буде надана онлайн. Серед іншого, на на сайті міськради пропонується розміщення електронних петицій, що останнім часом набуло популярності. До прикладу, сайт Житомирської ради має такий розділ. 

Більше того, елктронна петиція вважається офіційним зверненням згідно із Законом України:

Громадяни можуть звернутися до Президента України, Верховної Ради України, Кабінету Міністрів України, органу місцевого самоврядування з електронними петиціями через офіційний веб-сайт органу, якому вона адресована, або веб-сайт громадського об’єднання, яке здійснює збір підписів на підтримку електронної петиції. (ч.3 ЗУ «Про звернення громадян»)

Серед переваг нового регламенту також спрощення процедури подання проекту рішення. Адже зараз, аби подати певний проект на розгляд сесії, потрібно зібрати від 13 до 30 погоджувальних підписів.

Розробники нового регламенту пропонують не навантажувати цим людей, а перекласти бюрократичну тяганину  на працівників організаційного відділу рівнеради, розповідає голова постійної комісії з питань законності та регламенту міськради Олександр Чубай:

 

 - Є різні проекти рішень. Наприклад, ось цей містить близько 30 віз. Є проекти рішень по землі (їх більшість в міській раді), от один проект рішення містить 13 віз. Є в міській раді питання, які ще в 2014 році подавалися і досі не розглянуті з певних причин. Можливо, десь на візуванні вони і зупинені. Тому, це також одна із переваг: визначити межу осіб, які мають візувати, скільки на це дається часу і яким чином це рухається.

 

Втім, питання регламенту не надто цікавить депутатів міськради, адже на його презентацію прийшли лише четверо обранців, серед них - члени робочої групи.

Донести зміни до всього складу депутатського корпусу, а їх, нагадаємо - 42, планують вже на найближчій сесії 14 січня. Оскільки відповідно до Закону України новообрані місцеві ради мають затвердити свій регламент не пізніше, як на другій сесії своєї роботи. 

Розробники проеку зазаначають, що це лише початок роботи над новим регламентом, тож просять долучатися до обговорення. 

Між тим, новий проект отримав позитивні відгуки від Інституту політичної освіти та Українського незалежного центру політичних досліджень.

 

Радіо Трек: НОВИНИ

Радіо ТРЕК у Telegram · Twitter · Facebook.
Viber: 063-734-106-4
Ілона Радзівіл

Ілона Радзівіл

Відкрити плей-лист

Загублені ключі

Загублено зв'язку ключів у чорній шкіряній ключниці. Прохання повернути за винагороду

На Князя Романа загублено чоловічий золотий ланцюжок

Сьогодні близько 9-ї години ранку на вулиці Князя Романа, 13, 6 під'їзд загублено чоловічий золотий ланцюжок з хрестиком. Прохання повернути за ВИНАГОРОДУ.

У Рівному згубився песик Арчі

Вчора зник йоркширський тер'єр сріблястого окрасу, Арчі. Собаку бачили в районі Політону, Автовокзалу Обласної лікарні.  Прохання повернути за винагороду.

Більше оголошень