МОН може запровадити новий підсумковий іспит для магістрів (ФОТО)

Студенти-медики вже такий складають

Фото ілюстративні. Колаж Радіо Трек
Фото ілюстративні. Колаж Радіо Трек

З 2022 року в Україні планують вводити Єдиний державний кваліфікаційний іспит для випускників-магістрів (ЄДКІ) 30 найбільш суспільно важливих та пов’язаних з підвищеним ризиком спеціальностей.  

Іспит має забезпечити прозоре, об’єктивне та справедливе оцінювання результатів навчання, що своєю чергою сприятиме підвищенню якості вищої освіти.

 

Цей іспит передбачений статтею 6 закону «Про вищу освіту» і може проводитись для багатьох спеціальностей, зокрема правників, повідомив експерт з правничої освіти Фундації DEJURE Іван Шемелинець.

Ще у 2018 років Кабмін розробив перелік спеціальностей, випускники-магістри яких мають складати (ЄДКІ).

До переліку увійшли всі спеціальності галузей знань «Ветеринарна медицина», «Охорона здоров’я», «Воєнні науки, національна безпека, безпека державного кордону», «Цивільна безпека», «Транспорт», а також спеціальності «Право», «Кібербезпека», «Атомна енергетика», «Публічне управління та адміністрування», «Міжнародне право».

З більш детальним переліком спеціальності, які вимагають кращої перевірки знань, можна ознайомитися у додатку до постанови Кабміну.

Фото ілюстративне
Фото ілюстративне

Тоді на сайті Міністерства охорони здоров’я йшлося, що впровадження ЄДКІ мало стартувати у 2020 році. Тодішня міністерка освіти Лілія Гриневич зауважила:

Ми, на жаль, не маємо надійного, стандартизованого інструменту, щоб «поміряти» якість освіти випускників на виході з університету, адже у кожному закладі свій підхід до оцінювання.

 

Таким інструментом має стати єдиний державний кваліфікаційний іспит – ЄДКІ, що передбачений Законом «Про вищу освіту». З наступного року ми почнемо цей іспит поступово впроваджувати.

 

Підсумки ЄДКІ дозволять об’єктивно оцінити як результати навчання та професійну готовність випускників, так і результати освітньої діяльності університетів, – пояснила Лілія Гриневич.

На сьогодні ж Єдиний державний кваліфікаційний екзамен складають лише медики. Вперше для них такий іспит під назвою «КРОК» впровадили у 2019 році. Тепер же ЄДКІ мають здавати й студенти інших галузей знань.

Головна спеціалістка відділу професійно-технічної та вищої освіти Рівненщини Мая Андрєєва розповіла РАДІО ТРЕК:

На фото Мая Андрєєва. Світлина із сайту Суспільного
На фото Мая Андрєєва. Світлина із сайту Суспільного

– Це буде випускний екзамен у формі зовнішнього незалежного оцінювання. Правники мають скласти такий іспит, який покаже, що вони справді освоїли таку програму і будуть мати такий диплом.

 

Фахівці цієї галузі працюють і в багатьох органах виконавчої влади, місцевого самоврядування. Це типу як от складають випускники медичних спеціальностей. Ось у них є екзамен «КРОК». І це планують такий і для інших спеціальностей.

До слова, у разі нездачі іспиту кошти за навчання на контракті не повертають. Оскільки, за словами Маї Андрєєвої, студенти-контрактники платять за процес навчання, а не диплом. Водночас варто зауважити, що у випадку, якщо студент не склав підсумкове ЗНО з першого разу, спробувати вдруге та отримати диплом він зможе лише наступного року.

Радіо Трек: НОВИНИ

Радіо ТРЕК у Telegram · Twitter · Facebook.
Viber: 063-734-106-4
Аліна Тис

Аліна Тис

Відкрити плей-лист

Загублені ключі

Загублено зв'язку ключів у чорній шкіряній ключниці. Прохання повернути за винагороду

На Князя Романа загублено чоловічий золотий ланцюжок

Сьогодні близько 9-ї години ранку на вулиці Князя Романа, 13, 6 під'їзд загублено чоловічий золотий ланцюжок з хрестиком. Прохання повернути за ВИНАГОРОДУ.

У Рівному згубився песик Арчі

Вчора зник йоркширський тер'єр сріблястого окрасу, Арчі. Собаку бачили в районі Політону, Автовокзалу Обласної лікарні.  Прохання повернути за винагороду.

Більше оголошень