Мобілізація в Україні: у Раді пропонують дозволити чоловікам відмовлятися від служби – деталі

Військовозобов’язаним можуть дати можливість написати відмову від мобілізації

У Верховній Раді зареєстрували законопроєкт №9566, який вносить зміни до Закону про мобілізацію. Пропонується мобілізувати лише «вмотивованих патріотів», а громадян, які не хочуть воювати, залучати до роботи на економіку.

В разі ухвалення документа військовозобов’язані зможуть писати відмову від мобілізації з особистих або релігійних переконань.

Ініціатором законопроєкту є народний депутат  Георгій Мазурашу.

Законопроєкт може зняти соціальну напруженість

На його думку, такі зміни дозволять підвищити мотивацію громадян до захисту країни, зняти соціальну напруженість, сприяти підтримці та зміцненню економіки й обороноздатності.

За словами Мазурашу, учасники бойових дій звертають увагу, що на передову направляють невмотивованих, мобілізованих примусом громадян, які на фронті «приносять лише зайві проблеми».

Зміни стосуватимуться громадян, які ще не були призвані

Адвокатка Марина Бекало пояснила, що законопроєктом пропонується залучати громадян, які ще не були призвані на військову службу під час мобілізації, до виконання робіт, які мають оборонний характер.

Водночас законопроєктом передбачається, що громадяни, які офіційно працевлаштовані на не менше ніж 0,75 ставки або здійснюють підприємницьку діяльність і вчасно сплачують передбачені законодавством податки та збори, не можуть бути залучені до виконання робіт оборонного характеру.

Військовозобов’язаним дадуть можливість написати відмову від мобілізації

Проєктом лише зазначається, що громадяни мають письмово подати заяву до ТЦК про відмову від мобілізації з особистих або релігійних переконань. В іншому разі вони будуть призвані на військову службу в загальному порядку.

З громадянами, які подали письмову заяву про відмову від мобілізації з особистих або релігійних підстав та які готові бути залученими до виконання робіт, будуть укладати відповідні робочі контракти з оплатою не менше розміру мінімальної заробітної плати на підприємствах оборонного призначення або інших секторів економіки за місцем проживання (або в інших регіонах за письмовою згодою).

Законопроєктом також запроваджується обов’язок призовників, військовозобов'язаних і резервістів з’явитися протягом семи діб за місцем перебування на військовому обліку до ТЦК у разі оголошення загальної мобілізації для уточнення облікових даних.

Повістки зможуть вручати не лише військові й поліція

Крім того, проєктом закону запроваджуються повноваження Національної поліції доправляти порушників правил військового обліку, а також законодавства про оборону, мобілізаційну підготовку та мобілізацію до ТЦК.

У такому разі ТЦК має подати до поліції відповідне звернення, а вже далі поліція має доправити такого порушника до ТЦК.

Проєктом також покладається на ЖЕО, ОСББ або інші організації, які обслуговують житлові будинки, обов’язок подавати до ТЦК відомості про призовників і військовозобов’язаних, а також повноваження вручати призовникам і військовозобов’язаним повістки про виклик до ТЦК та СП і сприяти прибуттю за викликом.

Як відбуватиметься процес мобілізації

Отже, якщо проаналізувати законопроєкт №9566 з урахуванням чинного профільного законодавства, процедура залучення до робіт оборонного характеру в разі ухвалення проєкту буде приблизно такою:

  • Військовозобов’язаний з’являється до ТЦК та СП за повісткою в рамках мобілізаційної кампанії в загальному порядку.
  • Надалі ТЦК та СП має взяти громадянина на військовий облік (якщо він не перебував до цього на обліку) і направити на військово-лікарську комісію (адже це вимоги правил військового обліку).
  • В разі відсутності права на відстрочення від призову на військову службу під час мобілізації такий військовозобов’язаний підлягає мобілізації, якщо він не подав письмову заяву про відмову від мобілізації з особистих або релігійних підстав, та про готовність бути залученими до виконання робіт оборонного призначення.
  • У такому разі військовозобов’язаного зараховують у запас та укладають із ним робочий контракт на виконання робіт з підприємством оборонного призначення або інших секторів економіки за умови, якщо він не перебуває у трудових відносинах за ставкою не менше ніж 0,75% або ФОП, яка належним чином виконує податкові зобов'язання.

Зараз законопроєкт надано для ознайомлення до Верховної Ради.

Джерело: ТСН

Радіо Трек: НОВИНИ

Радіо ТРЕК у Telegram · Twitter · Facebook.
Viber: 063-734-106-4
Діана Білоус

Діана Білоус

Відкрити плей-лист

Загублені ключі

Загублено зв'язку ключів у чорній шкіряній ключниці. Прохання повернути за винагороду

На Князя Романа загублено чоловічий золотий ланцюжок

Сьогодні близько 9-ї години ранку на вулиці Князя Романа, 13, 6 під'їзд загублено чоловічий золотий ланцюжок з хрестиком. Прохання повернути за ВИНАГОРОДУ.

У Рівному згубився песик Арчі

Вчора зник йоркширський тер'єр сріблястого окрасу, Арчі. Собаку бачили в районі Політону, Автовокзалу Обласної лікарні.  Прохання повернути за винагороду.

Більше оголошень