Мобілізація в Україні: кого з жінок-медиків можуть призвати на військову службу?

Та що робити в разі отримання повістки?

В Україні триває загальна мобілізація, тому жінки-медики вважаються військовозобов'язаними та можуть бути призваними до армії. Про це пише «Медична справа».

Хто з жінок-медиків є військовозобов'язаними?

Мобілізація медичних працівників під час дії воєнного стану нічим не відрізняється від інших категорій. 26 жовтня 2022 року набрав чинності Закон України «Про внесення змін до статті 1 Закону України »Про військовий обов'язок та військову службу« про взяття жінок на військовий облік військовозобов'язаних». 

З цього дня жінки, які здобули медичну чи фармацевтичну спеціальність у закладах професійної, професійно-технічної, професійної вищої чи вищої освіти повинні обов'язково стати на військовий облік. Жінки, які мають іншу освіту, можуть на військовий облік стати за бажанням.

Жінок-медиків можуть мобілізувати у воєнний час за умови, що вони:

  • мають спеціальність та/або професію, яка вважається спорідненою з відповідною військово-обліковою спеціальністю, що визначилася у переліку, затвердженому Міноборони України;
  • придатні проходити військову службу за станом здоров'я.

Що робити, якщо отримали повістку?

Якщо медику прийшла повістка від ТЦК і СП, він зобов'язаний:

  • прибути до військової частини або збірних пунктів ТЦК СП у строки, зазначені у документах;
  • з собою мати оригінали документів, зазначених у повістці, при необхідності – документи, що підтверджують підстави для звільнення від мобілізації;
  • повідомити керівника, що вас призвали на військову службу.

Варто зазначити, якщо медика мобілізують до армії під час дії воєнного стану, то за ним зберігається і місце роботи, і посада.

Радіо Трек: НОВИНИ

Радіо ТРЕК у Telegram · Twitter · Facebook.
Viber: 063-734-106-4

Анна Карпець

Відкрити плей-лист

Загублені ключі

Загублено зв'язку ключів у чорній шкіряній ключниці. Прохання повернути за винагороду

На Князя Романа загублено чоловічий золотий ланцюжок

Сьогодні близько 9-ї години ранку на вулиці Князя Романа, 13, 6 під'їзд загублено чоловічий золотий ланцюжок з хрестиком. Прохання повернути за ВИНАГОРОДУ.

У Рівному згубився песик Арчі

Вчора зник йоркширський тер'єр сріблястого окрасу, Арчі. Собаку бачили в районі Політону, Автовокзалу Обласної лікарні.  Прохання повернути за винагороду.

Більше оголошень