Мобілізація в Україні: хто з чоловіків першочергово отримає повістки в серпні?

Пояснення працівників ТЦК та СП

Працівники ТЦК пояснюють, що видають повістки всім чоловікам з метою оцінки стану мобілізаційного резерву, проте мобілізують не всіх підряд. Проблема полягає в тому, що чоловіки, зокрема ВПО, після зміни місця проживання не стають на військовий облік у ТЦК та не повідомляють облікові дані на новому місці перебування.

- Можуть бути й об'єктивні підстави, це ВПО, які не мали змоги там знятися з військового обліку і тут стати. Але багато громадян, які переїхали, умовно, до Києва, там вони живуть, працюють і за місцем проживання ми не знаходимо цієї людини.

 

Тому як метод оповіщення військовозобов'язаних почалися вручення в людних місцях. Це в рамках закону, - розповів представник обласного Полтавського обласного ТЦК Роман Істомін.

Він зазначив, що мобілізації підлягають усі чоловіки. Закликають усіх придатних та обмежено придатних, якщо є потреба у людях на фронті чи тилу.

- Добровільно до військкоматів приходить десь близько 20% (половина з яких контрактники) від планового завдання, яке ми повинні виконати. Якщо не буде цих розшуків, доставки для уточнення даних, то мобілізація може бути під загрозою.

 

Прихід у ТЦК - це не автоматичне відправлення в армію. Потрібно розуміти, що це ціла низка процедур, а також медичний огляд.

 

І ті, хто мають законні підстави, за станом здоров'я чи іншими причинами не бути мобілізованими, точно не потраплять до армії, - пояснив керівник Львівського обласного ТЦК та СП полковник Олександр Тищенко.

Він зазначив, що повістку на вулиці може отримати будь-який чоловік призовного віку:

  • чоловіки від 18 до 60 років із правом на відстрочку, підтвердженим ТЦК;
  • чоловіки віком від 18 до 60 років, виключені з військового обліку;
  • чоловіки від 18 до 60 років з бронюванням на роботі;
  • зняті з військового обліку чоловіки віком від 18 до 60 років;
  • чоловіки від 18 до 60 років з інвалідністю та тяжкими хворобами;
  • чоловіки віком від 18 до 60 років, які не мають підстав для відстрочення;
  • чоловіки віком від 18 до 60 років, які були засуджені за тяжкий злочин.

Після проходження всіх необхідних процедур, у ТЦК підтверджують або скасовують право на відстрочку від мобілізації, відповідно до документів, які можуть подати чоловіки щодо свого права на відстрочку або виключення з обліку.

Він також наголосив, що зараз Силам оборони України потрібні всі армійські спеціальності.

- Потреби є у всіх військових спеціальностях – це піхота, танкісти, артилеристи, льотчики, а також десантники. Кожен навчальний центр має свою специфіку. Залежно від спеціальності, направляємо людей до відповідних навчальних центрів, - зазначив представник ТЦК та СП.

Обов'язок захищати Україну передбачений Конституцією та працівники ТЦК примусово мобілізують усіх чоловіків, незалежно від їхнього бажання. Таким чином, в Україні мобілізують:

  • придатних та обмежено придатних чоловіків віком від 27 до 60 років, якщо вони мають або не мають військового досвіду;
  • придатних та обмежено придатних чоловіків від 18 до 27 років, якщо вони вже проходили строкову службу та проходять військову службу у запасі чи резерві;
  • призовників від 18 до 27 років, які не проходили термінову службу – на контракт із ЗСУ;
  • знятих та виключених з військового обліку чоловіків, визнаних придатними чи обмежено придатними під час воєнного стану, якщо вони не скористалися правом на відстрочку або якщо вони не засуджені за тяжкий злочин.

Виключені з військового обліку за рішенням ВЛК про непридатність можуть отримувати повістки про уточнення даних та проходження ВЛК. Під час уточнення даних, як усі категорії, які мають відстрочку, вони мають продемонструвати відповідні документи, що підтверджують укладання ВЛК та зняття з обліку.

Проходити обстеження можуть направити при ТЦК або до вищої за рангом медичної комісії. У результаті вона може змінити рішення про непридатність до військової служби.

Джерело: НВ

Радіо Трек: НОВИНИ

Радіо ТРЕК у Telegram · Twitter · Facebook.
Viber: 063-734-106-4

Анна Карпець

Відкрити плей-лист

Загублені ключі

Загублено зв'язку ключів у чорній шкіряній ключниці. Прохання повернути за винагороду

На Князя Романа загублено чоловічий золотий ланцюжок

Сьогодні близько 9-ї години ранку на вулиці Князя Романа, 13, 6 під'їзд загублено чоловічий золотий ланцюжок з хрестиком. Прохання повернути за ВИНАГОРОДУ.

У Рівному згубився песик Арчі

Вчора зник йоркширський тер'єр сріблястого окрасу, Арчі. Собаку бачили в районі Політону, Автовокзалу Обласної лікарні.  Прохання повернути за винагороду.

Більше оголошень