Мобілізація «сліпих»: З яким зором військовозобов’язаних не мобілізують до війська

І як діють ВЛК

Чоловіків з порушеннями зору військово-лікарські комісії визнають придатними для служби. Часто так трапляється через те, що огляди проводять лише формально.

У додатку 1 Положення про військово-лікарську експертизу в Збройних силах України визначаються вади зору, з якими особу не можуть мобілізувати.

Непридатними до військової вважаються тільки ті особи:

  • мають вражені анатомічні зміни або пороки положення повік, орбіти, кон'юнктиви зі значними порушеннями зорових або рухових функцій на обох очах;
  • діагностовано різко виражені хвороби, зі зниженням зорових функцій;
  • мають хвороби склери, рогівки, райдужної оболонки, циліарного тіла, кришталика, всі види катаракти, судинної оболонки;
  • особи з хворобою склоподібного тіла та очного яблука, невритом зорового нерва, хворобою та ураження зорового нерва й зорових шляхів;
  • мають відшарування та розрив сітківки будь-якої етіології на обох очах, всі форми глаукоми в розвиненій та наступних стадіях на обох очах, стійкий параліч рухових м’язів очного яблука за наявності диплопії
  • якщо гострота зору одного ока нижче 0,1 або сліпота ока;
  • якщо очне яблуко відсутнє у разі гостроти зору другого ока 0,3 та нижче або гостроту зору обох очей 0,2 та нижче.
  • мають короткозорість або далекозорість будь-якого ока в одному з меридіанів понад 12,0 дптр або астигматизм будь-якого виду з різницею рефракції у двох головних меридіанах понад 6,0 дптр.

Про недбалість лікарів на ВЛК розповів «Громадському» боєць Євген. За його, словами, з кожною новою контузією в нього погіршувався зір. Особливо це стало помітно після четвертого разу.

Розмову з окулістом переповідає так: 

В офтальмолога на ВЛК я бачив на таблиці для перевірки зору лише верхні літери. Та й вони розпливалися. Я кажу, що не бачу.

 

А він: «Нічого, купиш окуляри й воюватимеш».

За словами бійця, на ВЛК його попередили: до лікарів з інших медустанов можна навіть не пробувати звертатися. Їхні діагнози ігноруватимуть. Попри численні скарги на здоров’я, Євгена відправили на передову.

Джерело: apostrophe

Радіо Трек: НОВИНИ

Радіо ТРЕК у Telegram · Twitter · Facebook.
Viber: 063-734-106-4
Юлія Вознюк

Юлія Вознюк

Відкрити плей-лист

Загублені ключі

Загублено зв'язку ключів у чорній шкіряній ключниці. Прохання повернути за винагороду

На Князя Романа загублено чоловічий золотий ланцюжок

Сьогодні близько 9-ї години ранку на вулиці Князя Романа, 13, 6 під'їзд загублено чоловічий золотий ланцюжок з хрестиком. Прохання повернути за ВИНАГОРОДУ.

У Рівному згубився песик Арчі

Вчора зник йоркширський тер'єр сріблястого окрасу, Арчі. Собаку бачили в районі Політону, Автовокзалу Обласної лікарні.  Прохання повернути за винагороду.

Більше оголошень