Мільйони українців влітку залишаться без субсидії. Що треба зробити, аби таки отримати допомогу на комірне

Зокрема на літній період

У травні українцям перепризначатимуть субсидії на літній період. Більшість українців, які отримували допомогу впродовж опалювального сезону отримуватимуть її й влітку, адже перерахунок проведуть автоматично. 

Проте, якщо у сім’ї субсидіанта відбулися зміни, які можуть впливати на призначення субсидій, про це обов’язково треба поінформувати Пенсійний Фонд. 

Адже якщо такі факти з'ясуються пізніше, людина залишиться без субсидії, а отриману раніше допомогу доведеться повертати. Зокрема у випадку неправдивих даних у заяві чи декларації про доходи та витрати. 

Подавати новий пакет документів (заяву та декларацію) треба у випадку: 

  • у складі домогосподарства є внутрішньо переміщені особи; 
  • члени домогосподарства орендують інше житло; 
  • кількість фактично зареєстрованих осіб які проживають у домогосподарстві менша, ніж кількість зареєстрованих;
  • домогосподарство звертається за призначенням житлової субсидії на купівлю зрідженого газу, твердого та рідкого пічного побутового палива.

Якщо звернутися за субсидіями продовж двох місяців із початку неопалювального сезону субсидію призначать з початку такого сезону, але не раніше дня виникнення права на його отримання. 

При призначенні субсидії на літній період обліковується сукупний дохід сім’ї за III−IV квартали попереднього календарного року. Якщо піднімуть тарифи на комунальні послуги, то суму виплат перерахують пропорційно до підвищення. 

При розрахунку державної допомоги на оплату комунальних послуг беруть до уваги різні види доходів. Це не лише зарплати та пенсії, а й, приміром, допомога з безробіття, компенсація з догляду за особою з інвалідністю та інше.

 

У зв’язку з цим треба знати, що грошова допомога від міжнародних організацій, яку виплачують постраждалим під час воєнного стану, не враховуватиметься при розрахунку субсидії, - пояснюють у Пенсійному фонді. 

Також до сукупного доходу сім’ї при розрахунку субсидії не включають:

  •  допомогу на проживання для внутрішньо переміщених осіб (ВПО)
  • компенсацію витрат на тимчасове розміщення ВПО, що перемістилися після 24 лютого 2022 року. 

Однією з умов надання допомоги від держави є відсутність комунальних боргів. 

Нагадаємо, субсидію не призначають, якщо заявник має прострочену понад три місяці заборгованість, що перевищує 680 гривень. Тож борги треба погасити до 1 травня. 

Боржникам також можуть призначити субсидію, але лише за наявності договору з постачальником послуг про реструктуризацію заборгованості.  

Джерело: Нова доба

Радіо Трек: НОВИНИ

Радіо ТРЕК у Telegram · Twitter · Facebook.
Viber: 063-734-106-4
Ольга Мартинюк

Ольга Мартинюк

Відкрити плей-лист

Загублені ключі

Загублено зв'язку ключів у чорній шкіряній ключниці. Прохання повернути за винагороду

На Князя Романа загублено чоловічий золотий ланцюжок

Сьогодні близько 9-ї години ранку на вулиці Князя Романа, 13, 6 під'їзд загублено чоловічий золотий ланцюжок з хрестиком. Прохання повернути за ВИНАГОРОДУ.

У Рівному згубився песик Арчі

Вчора зник йоркширський тер'єр сріблястого окрасу, Арчі. Собаку бачили в районі Політону, Автовокзалу Обласної лікарні.  Прохання повернути за винагороду.

Більше оголошень