«Міг бомбити Ірпінь?»: Помер льотчик, причетний до Скнилівської трагедії

25 січня його поховали у Феодосії в Криму

Володимир Топонар

27 липня 2002 року, на військовому аеродромі Скнилів у Львові сталася катастрофа, яка стала наймасштабнішою на авіашоу в сучасній історії.

Літак Су-27, що виконував фігури найвищого пілотажу, несподівано почав падати і врізався у натовп глядачів.

 

Тоді загинули 77 людей, 28 із них – діти, понад 350 отримали поранення, у кількох людей діагностували серйозні психічні захворювання.

Одним з пілотів Су-27 був Володимир Топонар - учасник унікальної пілотажної групи “Українські соколи”, військовий льотчик-ас. Він отримав найбільший термін покарання – 14 років увʼязнення. Хоча тоді по кримінальній справі проходило десятеро генералів і старших офіцерів, визнаних слідством причетними до катастрофи.

«Міг бомбити Київщину, бо завербували у ПВК «Вагнер», - ЗМІ

Топонар відсидів 10 років у виправній колонії № 115, розташованій у Кагарлицькому районі Київської області. Потім ще 2 роки був на виправних роботах. І лишився жити неподалік колонії з новою дружиною.

І, може б про нього ніхто і не згадав, якби раптом у ЗМІ наприкінці минулого року не з'явилася інформація про те, що буцімто Топонар міг бомбити Київщину у складі російської ескадрильї.

Мовляв, так він хотів відомстити за несправедливе, на його думку, покарання, адже винним себе у трагедії не визнавав.

 

Видання також писало, що льотчика завербувала ПВК «Вагнер», вивезла швидкою допомогою у Крим ще до початку війни і надала літак. 

 

«Йому ходити було важко. Які польоти? Який «Вагнер»?»

Втім, льотчики-експерти заперечили те, що 65-річний Топонар, та ще й не маючи понад 20 років льотної практики, міг керувати літаком. Все написане ЗМІ повністю спростувала і перша дружина льотчика Ірина, яка була його захисником у суді.

Вона розповіла, що Топонар обстежився і дізнався, що має злоякісну пухлину. Тож у середині лютого 2022 року поїхав на лікування у Крим, де був зареєстрований.

Він ще до початку повномасштабного вторгнення фізично був надто слабким. Йому ходити було важко. Які польоти? Який «Вагнер»? Яка помста? Кому – державі Україна? Це навіть не смішно.

Володимир не був мстивою, злопамʼятною людиною. Це не особисте, субʼєктивне враження, не спроба відбілити або прикрасити його. Він цього не потребував.

 

Так, не вважав себе єдиним винуватцем трагедії, що сталася. Але про помсту не варто й говорити. Можете повірити, я його знала як ніхто. Разом прожили 30 років.

За словами Ірини, Володимир Топонар помер 21 січня 2023 року у Керченській лікарні. І вона не вважала, і не вважає його винним у Скнилівській трагедії. Адже, пояснює, суд не взяв до уваги усі наявні докази.

Джерело: vecherkom.info

Радіо Трек: НОВИНИ

Радіо ТРЕК у Telegram · Twitter · Facebook.
Viber: 063-734-106-4
Мирослава Опанасик

Мирослава Опанасик

Відкрити плей-лист

У Рівному згубився песик Арчі

Вчора зник йоркширський тер'єр сріблястого окрасу, Арчі. Собаку бачили в районі Політону, Автовокзалу Обласної лікарні.  Прохання повернути за винагороду.

Знайдено паспорт на прізвище Федорчук

У Рівному на вул. Київська в районі Спорттоварів знайдено паспорт, на прізвище Федорчук Юрій. Власник може звертатися за номером

Знайдено посвідчення з інвалідності на прізвище Ющук

Знайдено посвідчення з інвалідності другої групи на імʼя Ющук Олександр Миколайович та банківську картку ПриватБанк.  

Більше оголошень