Мешканцям сіл «депресійної лійки» на Рівненщині за бюджетні гроші можуть встановити водолічильники

На підприємстві «Рівнеоблводоканал» порахували, що на ці потреби для мешканців шести сіл Гощанського і Здолбунівського районів, які входять до так званої «депресійної лійки», потрібно 973 тисячі гривень.

Ці кошти мають раз і назавжди вирішити питання з боргами за послуги централізованого водопостачання, яких у місцевих мешканців за останні кілька років назбиралось вже більше 10 мільйонів. Принаймні посприяти у цьому обіцяють і представники сільських громад.

Проблема боргів за послуги водопостачання в селах «депресійної лійки» не нова.

Роками мешканці цих сіл користувались послугою безкоштовно, оскільки для них на місцевому рівні затверджували так званий «нульовий тариф». Ситуація змінилась після того, як затвердженням вартості комунальних послуг почали займатись в національній комісії у столиці. Селяни ж, підігріті популізмом окремих місцевих політиків, як не платили, так і продовжували не платити, мотивуючи тим, що через діяльність «Рівнеоблводоканалу» пропала вода в колодязях. Причому ні зустрічі з керівництвом обласного водопостачального підприємства, ні пропозиції реструктуризувати борги, ні навіть затверджені пільгові норми споживання води результатів не давали.

Ситуація змінилась взимку цього року, коли боржники зіштовхнулись із проблемою отримати субсидію на інші комунальні послуги. Це і змусило селян делегувати голів своїх громад до обласної ради.

Причому, якщо раніше подібні зустрічі проходили здебільшого в ультимативній формі, мовляв, не платили і платити не будемо, то цього разу всі сторони були готові до діалогу. І він відбувся кілька місяців тому на засіданні постійної комісії з економічних питань та комунальної власності Рівненської облради.

Представники громад попросили керівництво водоканалу не подавати списки боржників в управління соціального захисту, аби люди могли отримати субсидії. Адміністрація «Рівнеоблводоканалу» тоді пішла назустріч. Втім, цей крок проблему не вирішував. А лише тимчасово знімав соціальну напругу.

Після тривалого обговорення, всі сторони дійшли висновку, що єдиним можливим варіантом є встановити мешканцям шести сіл «депресивної лійки» індивідуальні прилади обліку води. Тоді вони і платитимуть значно менше, ніж зараз їм нараховують за нормами.

Паралельно із цим сільські голови мали б вирішувати із місцевим населенням питання реструктуризації вже існуючих боргів.

Тоді депутати доручили керівництву «Рівнеоблводоканалу» розробити програму по встановленню лічильників мешканцям сіл «депресійної лійки». На початку тижня її вже розглянули депутати профільної комісії обласної ради і передали на погодження в адміністрацію. Тепер залишилось не багато - знайти фінансування.

 

Радіо Трек: НОВИНИ

Радіо ТРЕК у Telegram · Twitter · Facebook.
Viber: 063-734-106-4

Редакція

Відкрити плей-лист

Загублені ключі

Загублено зв'язку ключів у чорній шкіряній ключниці. Прохання повернути за винагороду

На Князя Романа загублено чоловічий золотий ланцюжок

Сьогодні близько 9-ї години ранку на вулиці Князя Романа, 13, 6 під'їзд загублено чоловічий золотий ланцюжок з хрестиком. Прохання повернути за ВИНАГОРОДУ.

У Рівному згубився песик Арчі

Вчора зник йоркширський тер'єр сріблястого окрасу, Арчі. Собаку бачили в районі Політону, Автовокзалу Обласної лікарні.  Прохання повернути за винагороду.

Більше оголошень