Мерзнуть руки, хочеться крейди та приємно пахне бензином: як організм «кричить» про брак заліза

Сигнали, які повинні насторожити

На нестачу заліза в організмі може вказувати чимало чинників. Наприклад погіршується стан шкіри, волосся, почуття втоми супроводжує цілий день. А ще можуть з'явитися дивакуваті смакові пристрасті.

Залізо входить у склад гемоглобіну, який необхідний для транспортування кисню до клітин - напряму регулює клітинне дихання і всі обмінні процеси.

Залізо потрібне для роботи імунної системи. Воно бере участь в процесах виділення енергії і є необхідним для синтезу гормонів щитоподібної залози. Також впливає на стан нашої шкіри, волосся та нігтів. Відповідає за будову м’язів, а значить - красивого тіла, - кажуть нутриціологи.

Цей мікроелемент входить до складу ферментів, які беруть участь в метаболізмі холестерину, а значить - і в синтезі статевих гормонів.

При залізодефіциті знижується синтез серотоніну, дофаміну, ГАМК - гормонів щастя - як наслідок людина стає понурою, депресивною та невдоволеною життям.

Замислитися про нестачу заліза можна, якщо останнім часом помітили, що шкіра стала блідою й сухою, з'явився головний біль, задишка, погана пам'ять й відсутність концентрації. А також тахікардія, апатія й панічні атаки.

Серед неочевидних ознак залізодефіциту:

  • чутливість до задушливих приміщень і захитування у транспорті
  • людині подобається запах бензину, лаку, сирості
  • хочеться їсти лід, землю, крейду
  • мерзнуть руки й ноги
  • з'являються заїди на губах і виникає потяг до солодкого

Для діагностики залізодефіциту спочатку достатньо здати загальний аналіз крові з лейкоцитарною формулою, феритин, трансферин.

Повідомлення про здоров'я мають суто рекомендаційний характер. У випадку виникнення проблем - звертайтеся до лікаря. Не займайтесь самолікуванням!

Джерело: РБК - Україна

Радіо Трек: НОВИНИ

Радіо ТРЕК у Telegram · Twitter · Facebook.
Viber: 063-734-106-4
Ольга Мартинюк

Ольга Мартинюк

Відкрити плей-лист

Загублені ключі

Загублено зв'язку ключів у чорній шкіряній ключниці. Прохання повернути за винагороду

На Князя Романа загублено чоловічий золотий ланцюжок

Сьогодні близько 9-ї години ранку на вулиці Князя Романа, 13, 6 під'їзд загублено чоловічий золотий ланцюжок з хрестиком. Прохання повернути за ВИНАГОРОДУ.

У Рівному згубився песик Арчі

Вчора зник йоркширський тер'єр сріблястого окрасу, Арчі. Собаку бачили в районі Політону, Автовокзалу Обласної лікарні.  Прохання повернути за винагороду.

Більше оголошень