Медогляд школярів 2020: що змінилося

Чи потрібно проходити медогляд для школи й чи потрібно робити щеплення – читайте у матеріалі

Згідно з наказом МОН та МОЗ, кожного року школярі повинні проходити медогляд. Це стосується не лише учнів, а й тих дітей, які лише йдуть у перший клас.

Через пандемію коронавірусу порядок проходження медогляду змінили. Якщо раніше школярі повинні були отримати довідку форми 086/о, пройшовши огляд у вузьких спеціалістів, то тепер достатньо лише записатися на консультацію до сімейного лікаря.

Отже, у кожної дитини має бути підписана декларація із сімейним лікарем або педіатром, який повинен оглядати її щонайменше раз на рік і скеровувати на медогляд.

Сімейний лікар має змогу самостійно вирішувати, чи направляти дитину до вузьких спеціалістів – окуліста, кардіолога, стоматолога, ендокринолога тощо.

Тобто лікар спочатку огляне дитину, а вже за потреби скерує або не скерує її на консультацію до іншого лікаря або на додаткові обстеження. Це значно знижує ризик виникнення скупчення людей у поліклініках.

Учням, у яких відсутні обов’язкові профілактичні щеплення згідно з українським календарем щеплень, можуть відмовити у видачі довідки форми 086/о.

Необхідні щеплення дитина може отримати в медичному закладі за місцем спостереження.

Як пройти медогляд, якщо регіон потрапив у червону або помаранчеву зону карантину

 

Якщо регіон, у якому ви проживаєте, занесли до помаранчевої або червоної зони, то терміни перевірки здоров'я можна посунути. За словами головного санлікаря країни Віктора Ляшка, медичний огляд можна буде проти через місяць-півтора, коли ситуація в регіоні стабілізується. Це безпосередньо вирішують батьки дитини з сімейним лікарем. 

Чи потрібна до школи карта щеплень

 

Міністр охорони здоров'я Максим Степанов стверджує, що цього року карта щеплень дитини до школи не є обов'язковою. За його словами, якщо дитину вакцинували відповідно до календаря щеплень, то карта для школи необов'язкова. Разом з тим, в освітньому закладі батьків можуть попросити надати довідку про календар щеплень.

Карта щеплень – це офіційний медичний документ форми № 063/о, який містить перелік проведених щеплень. Карту заповнюють на кожного новонародженого і на кожну дитину, яка вперше надходить під нагляд медзакладу.

Які щеплення повинна мати дитина

 

Вакцинації, затверджені в українському календарі щеплень, безкоштовні для дітей віком до 18 років. У календарі затверджено, у який період життя та від чого необхідно вакцинувати дитину. У випадку пропуску щеплення, його можна надолужити. 

  • Від туберкульозу;
  • Проти гепатиту B;
  • Проти кору, паротиту та краснухи;
  • Від дифтерії та правця;
  • Проти кашлюку;
  • Проти поліомієліту;
  • Від гемофільної інфекції.

Якщо графік щеплень порушено, зверніться до сімейного лікаря дитини. Він допоможе скласти новий графік та закінчити всі пропущені щеплення в найближчий термін. 

Джерело: 24 канал

Наші новини у ТelegramНомер у Viber: 063-73-4-106-4 

Радіо Трек: НОВИНИ

Радіо ТРЕК у Telegram · Twitter · Facebook.
Viber: 063-734-106-4

Редакція

Теги: медогляд
Відкрити плей-лист

Загублені ключі

Загублено зв'язку ключів у чорній шкіряній ключниці. Прохання повернути за винагороду

На Князя Романа загублено чоловічий золотий ланцюжок

Сьогодні близько 9-ї години ранку на вулиці Князя Романа, 13, 6 під'їзд загублено чоловічий золотий ланцюжок з хрестиком. Прохання повернути за ВИНАГОРОДУ.

У Рівному згубився песик Арчі

Вчора зник йоркширський тер'єр сріблястого окрасу, Арчі. Собаку бачили в районі Політону, Автовокзалу Обласної лікарні.  Прохання повернути за винагороду.

Більше оголошень