Мавпяча віспа: як передається і чи варто боятися українцям

Спалах контролюється, але причини непокоїтись є

Фото ілюстративне, з мережі
Фото ілюстративне, з мережі

Головний санітарний лікар Рівненської області Роман Сафонов розповів, що таке мавпяча віспа і які загрози від неї можуть бути для рівнян.

Що це за хвороба і як вона передається?

Віспа мавп викликається ДНК-вірусом, це вірус близький до вірусів загальновідомої натуральної коров’ячої віспи. Хворіють мавпи, білки, пацюки, інші деякі гризуни. Переважно передається повітряно-крапельним шляхом.

Зафіксовано, що від мавп та інших гризунів передавалось контактно, але якщо від людини до людини – це переважно повітряно-крапельний шлях.

Роман Сафонов, головний санітарний лікар Рівненщини
Роман Сафонов, головний санітарний лікар Рівненщини

Ця хвороба давно відома, сам вірус був описаний ще в 1958 році. Спалахи виникали достатньо часто з певною періодичністю. Зокрема, найбільший був у 2003 році в США.  

Чому ж зараз занепокоїлись?

Достатньо велика кількість інфікованих за минулий тиждень: в Мадриді було вже 40 людей хворих, в Португалії теж 40 випадків, 9 в Британії, 12 в Канаді, декілька випадків в США і госпіталізація нових пацієнтів продовжується.

Чи загрожує це Україні?

Взагалі воєнні дії супроводжуються, скажімо так, небезпекою захворювань, через специфіку взагалі війни, але спалах цієї віспи добре піддається контролю.

Ослаблена жива вакцина від натуральної віспи, яка вже давно відома, її не треба, як ковід, розробляти, навіть коли є підозра, що людина захворіла, перші 3-4 дні дається і  85% ефективності є.

Летальність по тому штаму, який зараз розповсюджується, відносно невелика, до 1%. Є важкі форми, як в Конго – там, безпосередньо, до 10%, але в Європі, Америці, спостерігають циркуляцію більш легкого стану.

Чи варто впадати в паніку?

Не варто. Спалахи були неодноразові, це відома хвороба і так чи інакше вона відносно контролюється. Інша річ, що зазвичай це були завізні випадки. Чому ВООЗ і занепокоїлась – дедалі більше відбувається поширення всередині країни. Але медики оптимістично дивляться на ситуацію. Не буде тих проблем, які ми мали від ковіду.   

Радіо Трек: НОВИНИ

Радіо ТРЕК у Telegram · Twitter · Facebook.
Viber: 063-734-106-4

Редакція

Відкрити плей-лист

Загублені ключі

Загублено зв'язку ключів у чорній шкіряній ключниці. Прохання повернути за винагороду

На Князя Романа загублено чоловічий золотий ланцюжок

Сьогодні близько 9-ї години ранку на вулиці Князя Романа, 13, 6 під'їзд загублено чоловічий золотий ланцюжок з хрестиком. Прохання повернути за ВИНАГОРОДУ.

У Рівному згубився песик Арчі

Вчора зник йоркширський тер'єр сріблястого окрасу, Арчі. Собаку бачили в районі Політону, Автовокзалу Обласної лікарні.  Прохання повернути за винагороду.

Більше оголошень