Макарони – по 128 грн/кг: У Рівному повідомили про закупівлю продуктів для дитсадків за завищеними цінами (ФОТО/ВІДЕО)

Золоті макарони чи заказуха?

У Рівному розгорівся скандал із закупівлею продуктів для дитсадків. Зокрема, напередодні на сайті nashigroshi з’явилася інформація, що міське управління освіти придбало макарони по 128 гривень за кілограм, а сухарі по 100.

Загальна сума закупівлі 12 тонн макаронів і пів тонни сухарів становить понад півтора мільйона гривень. 

Проте виявилося, що ситуація викривлена

Торгів не було. Участь у тендері ніхто не взяв, тому закупівлі провели за спрощеною процедурою, пояснив Радіо Трек керівник управління освіти Богдан Турович.

Він зауважив, що в договорі на «Прозорро» вказана прогнозована ціна з врахуванням інфляції цін до кінця року.

Наразі ж оплатили лише за 200 кг по 109 грн. Це ціна за макарони з твердих сортів пшениці з врахуванням доставки до навчальних закладів. Як доказ Богдан Турович надав накладну про оплату макаронів «Pasta Corta» на суму 22345 грн.

Про це Богдан Турович пояснив і на відео:

Подібна ситуація і з цінами на сухарі. У договорі вказано по 100 грн/кг, а наразі придбали менш як 40 грн кг по 85 грн.

Наразі купили 38,5 кг сухарів на 3272 грн.

Зауважимо, що на сайті nashigroshi вказують, що закуплені для рівненських дітей макарони можна придбати всього по 18 грн/кг. Щоправда, в оголошенні макарони іншого класу.

Позиція з такою ж назвою доступна на сайті «Розетка», 5 кг цього виду макаронів можна було купити за 250 грн. 

Радіо Трек поспілкувався й з керівником підприємства «Біостандарт» з Дніпра, де й виготовили ці макарони.

Андрій Кохан зауважив, що ціни, вказані у посиланні, застарілі. Ба більше, за 18 грн продавали раніше макарони, виготовлені з м'яких сортів пшениці. Ціна, яку вже заплатило Рівненське управління освіти за вироби такого рівня якості, виправдана, каже Андрій Кохан:

- Цього року ціни суттєво зросли. Через війну здорожчала вартість і логістики, і урожаю зібрали менше, ніж торік. Адже південні регіони України, де раніше вирощували якісне зерно, під тимчасовою окупацією.

 

Ціни, які вказані на сайті про 18 грн/кг — недійсні.

 

Ми, виробники, опублікували оголошення на різних торгових майданчиках, а ходити по всіх сайтах і оновлювати прайс немає часу.

 

Щодо вартості макаронів з твердих сортів, то вони зараз становлять орієнтовно 100 грн/кг. Але ж закупівля повинна бути здійснена по гуртовим цінам. Тож тут є питання.

 

Загалом майже всі виробники України використовують для приготування макаронів твердих сортів імпортне борошно, бо українські аграрії у більшості вирощують м'які сорти пшениці.

 

Тож, очевидно, що вартість макаронів вищого класу суттєво дорожча.

Проте Андрій Кохан зауважив, що компанія ТОВ «Волинський екологічний продукт», яка продала для нашого управління освіти макарони, не є їхнім клієнтом. Тобто, цей продавець купив макарони не на пряму у виробника, а ще через когось. 

Щодо макаронів

Покупці можуть придбати макарони м'яких і твердих сортів. Твердими вважаються ті, де кількість білка у 100 г понад 11 г. Саме такі макарони потрібно вживати дітям, про це навіть вказано у постанові Кабміну, зауважив Богдан Турович. Він надав такі документи:

Але у цій ситуації відкритим все ж лишається питання: Чому на закупівлі управління освіти не подаються учасники у «Прозорро» і чому, коли проводять закупівлю по спрощеній процедурі, купують продукти тільки у ТОВ «Волинський екологічний продукт».

До прикладу, нещодавно були здійснені закупівлі дріжджів і цукру.

 

Їх управління освіти теж купило у цього постачальника. 

Радіо Трек: НОВИНИ

Радіо ТРЕК у Telegram · Twitter · Facebook.
Viber: 063-734-106-4
Юлія Вознюк

Юлія Вознюк

Відкрити плей-лист

Загублені ключі

Загублено зв'язку ключів у чорній шкіряній ключниці. Прохання повернути за винагороду

На Князя Романа загублено чоловічий золотий ланцюжок

Сьогодні близько 9-ї години ранку на вулиці Князя Романа, 13, 6 під'їзд загублено чоловічий золотий ланцюжок з хрестиком. Прохання повернути за ВИНАГОРОДУ.

У Рівному згубився песик Арчі

Вчора зник йоркширський тер'єр сріблястого окрасу, Арчі. Собаку бачили в районі Політону, Автовокзалу Обласної лікарні.  Прохання повернути за винагороду.

Більше оголошень