«Літо в Криму» і «ухилянт»: слова, які поступилися місцем переможцю «Слово року-2023» 

Таке слово обрав словник сучасної української мови та сленгу «Мислово» 

Слово «мобілізація» стало словом 2023 року. Термін знаходився в центрі суспільної дискусії протягом усього року з піковим інтересом у грудні, коли уряд вніс до парламенту контроверсійний законопроєкт про мобілізацію. 

Мобілізація потіснила іншого кандидата, контрнаступ, який, на жаль, отримав значно більше медійної підтримки, аніж матеріально-технічного забезпечення, і, як наслідок, приніс більше фрустрації, аніж видимих результатів. 

Серед інших претендентів на звання слова року, усі з яких цьогоріч пов’язані з війною, можна виділити такі: 

  • ухилянт — чоловік, який ухиляється від мобілізації. Ухилянтами також називають політичне керівництво країни, яке відмовляється брати на себе відповідальність за складні рішення та переводить стрілки на військових. 
  • яйця по 17 гривень — як символ корупції у Міністерстві оборони України. 
  • блокада/деблокада — у зв’язку з блокадою Росією українських морських портів та їх частковою деблокадою методом винищення Чорноморського флоту РФ; а також недружніми діями польських перевізників та фермерів, які також блокують кордон, завдаючи шкоди українській економіці. 
  • літо в Криму — теза начальника Головного управляння розвідки Кирила Буданова як символ завищених очікувань українського суспільства від контрнаступу. 
  • позиційна війна — термін набув популярності після публікації статті головнокомандувача Залужного про перехід війни на новий етап. 
  • конфлікт — несправджені очікування від контрнаступу призвели до значної турбулентності в українському суспільстві та серії конфліктів, найвидимішим з яких став конфлікт президента Зеленського та головнокомандувача Залужного. 
  • дрон — різке збільшення використання дронів, зокрема FPV та морських дронів мало суттєвий вплив на перебіг бойових дій в цьому році. 

Єдиним словом з загальносвітового контексту у цьому списку стало ШІ (штучний інтелект), хоча й його присутність пов’язана з інтеграцією ШІ у військові системи. 

Словник “Мислово” створений у 2012 році з метою фіксації неологізмів, сленгу та інших проявів сучасної української мови. Слова та визначення до них надсилають звичайні користувачі. 

“Мислово” обирає слово року водинадцяте. Основними критеріями при виборі слова року є його популярність та соціальна значущість. Слова року за минулі роки: 

2022:  русский военный корабль, иди на хуй 

2021:  вакцина 

2020:  коронавірус 

2019:  діджиталізація 

2018:  томос 

2017:  безвіз 

2016:  корупція 

2015:  блокада 

2014:  кіборги 

2013:  євромайдан 

Радіо Трек: НОВИНИ

Радіо ТРЕК у Telegram · Twitter · Facebook.
Viber: 063-734-106-4
Ольга Мартинюк

Ольга Мартинюк

Відкрити плей-лист

Загублені ключі

Загублено зв'язку ключів у чорній шкіряній ключниці. Прохання повернути за винагороду

На Князя Романа загублено чоловічий золотий ланцюжок

Сьогодні близько 9-ї години ранку на вулиці Князя Романа, 13, 6 під'їзд загублено чоловічий золотий ланцюжок з хрестиком. Прохання повернути за ВИНАГОРОДУ.

У Рівному згубився песик Арчі

Вчора зник йоркширський тер'єр сріблястого окрасу, Арчі. Собаку бачили в районі Політону, Автовокзалу Обласної лікарні.  Прохання повернути за винагороду.

Більше оголошень